Να δώσουμε και πάλι φωνή στους πολίτες με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αξίες.

Ποιο είναι το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης;

Το διακύβευμα είναι η διασφάλιση της πορείας της χώρας εντός της ευρωζώνης, η ανάκαμψη της οικονομίας, η στήριξη των πιο αδυνάμων που έχουν πληγεί από την κρίση, έναντι του κινδύνου να πορευτούμε με επιλογές που μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική αβεβαιότητα και στασιμότητα και περαιτέρω επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών.

Οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν αυτούς, που διαθέτουν την τόλμη και την αποφασιστικότητα, προκειμένου να εργαστούν εντός της ευρωζώνης με ένα πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για να βγει η χώρα από το πρόγραμμα με ασφάλεια.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα Ελληνικό Σχέδιο και όχι με ρητορικές διακηρύξεις, όπως αυτές που υιοθέτησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες ή η Αξιωματική Αντιπολίτευση, που απορρίπτει κάθε συζήτηση για αναγκαίες αλλαγές στη χώρα, με αποτέλεσμα η χώρα σήμερα να βρίσκεται αντιμέτωπη με αβεβαιότητα και να κυριαρχεί ξανά στην Ευρώπη η συζήτηση για ένα Grexit.

Γιατί ήταν επιβεβλημένη η ίδρυση νέου κινήματος και κάθοδος στις εκλογές λίγες μόλις μέρες πριν την αναμέτρηση; Γιατί δεν μπορούσε ο κ. Παπανδρέου και τα στελέχη του νέου κινήματος να δώσει την εκλογική μάχη μέσα από το ΠΑΣΟΚ;

Εδώ και καιρό παρακολουθούσαμε με αγωνία τη συρρίκνωση ενός χώρου που αγκάλιασαν και στήριξαν εκατομμύρια Ελλήνων τα τελευταία 40 χρόνια. Καταθέταμε τις προτάσεις μας για την ανασυγκρότηση του χώρου, προκειμένου να επιστρέψουν όλοι αυτοί που αποστασιοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, οι προτάσεις αυτές αγνοήθηκαν και αποκλήθηκαν θέματα «εξωτερικά» του ΠΑΣΟΚ.

Δεν ήταν εύκολη απόφαση για κανέναν, ούτε για τον Πρόεδρο του Κινήματος, ούτε για εμάς. Ωστόσο, μπροστά σε μια δήθεν ενότητα, οι προκλήσεις για την ανασύνταξη των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού είναι πολύ μεγαλύτερες. Ήταν ξεκάθαρο πια, ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε μια δημιουργική ρήξη που θα απελευθέρωνε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αναζητούσαν ένα νέο φορέα, που να τους εκφράζει να τους δίνει φωνή. Ένα Κίνημα, το οποίο θα κτίσει τη συμμαχία των δυνάμεων της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Δημιουργίας, για να προχωρήσουν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση.

Αρκετοί θέτουν το ζήτημα της οφειλόμενης από τον κ. Παπανδρέου συγγνώμης προς τον ελληνικό λαό γιατί έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο. Έχοντας κι εσείς υπηρετήσει από το 2009-2012 στο κρίσιμο ΥΠΟΟΙΚ και συμμετάσχει στη λήψη αποφάσεων, κρίνετε πως σας αναλογεί ένα τέτοιο μερίδιο;

Τη χώρα την έβαλαν στο μνημόνιο οι ανερμάτιστες πολιτικές της περιόδου 2004-2009 και όχι η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Η χώρα αναγκάστηκε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που άφησε πίσω της η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2009.

Επειδή είχε ένα πρωτοφανές δημοσιονομικό έλλειμμα 15,6%, περίπου 36 δις ευρώ, χρέος πάνω από 300 δισ. που αυξήθηκε κατά 120 δισ. σε μόλις 5 χρόνια. Που είχε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας με ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 14% και ύφεση στο -4%.

Επειδή είχε ένα έλλειμμα αξιοπιστίας στο εξωτερικό καθώς έστελνε παραποιημένα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Καταφέραμε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία την τελευταία στιγμή, κι ενώ οι αγορές είχαν κλείσει, μην επιτρέποντας στην Ελλάδα να δανειστεί με αποδεκτά επιτόκια.

Σε ό,τι λοιπόν με αφορά, πράγματι, όσοι βρεθήκαμε στο Υπουργείο Οικονομικών σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές, εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες που είχαμε, για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια.

Αυτό φάνηκε εκ των υστέρων από την εμπειρία άλλων χωρών όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος και κατέρρευσαν όλες οι θεωρίες συνομωσίας.

Όπως επίσης, φάνηκε, ότι οι τότε ανέξοδες εξαγγελίες του κ. Σαμαρά, τα περίφημα «Ζάππεια», που παρουσιάζονταν ως αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση ουδέποτε τέθηκαν σε εφαρμογή, γιατί δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σημειώστε δε, ότι σε πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες σε σχέση με αυτές του 2010 και χωρίς ελλείμματα, η παρούσα κυβέρνηση απέτυχε να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια έξω από το πρόγραμμα, το οποίο ήξερε ότι τελειώνει το Δεκέμβριο του 2014, με αποτέλεσμα να είμαστε ουσιαστικά και πάλι εκτός αγορών, όπως τότε στις αρχές του 2010.

Ποιο είναι το στοίχημα του Κινήματος στην εκλογική αυτή αναμέτρηση;

Στόχος του Κινήματος είναι μια κοινοβουλευτική παρουσία που θα δώσει και πάλι φωνή στους πολίτες με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινά οράματα για μια χώρα ευνομούμενη, που θα απαλλαγεί από τις παθογένειες που μας οδήγησαν στη μεγάλη κρίση.

Να μας δώσουν οι πολίτες τη δύναμη να συγκρουστούμε με νοοτροπίες του παρελθόντος που έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση και να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή προοπτική.

Να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση με προοδευτικό πλαίσιο, η οποία θα προτάξει την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στη βάση ενός Ελληνικού Σχεδίου, την αντιμετώπιση της ανεργίας και των προβλημάτων της φτώχειας που οξύνθηκαν λόγω της κρίσης.

Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με κυβέρνηση στην οποία θα ηγείται είτε ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Σαμαράς;

Το ερώτημα δεν είναι αν θα δεχόμασταν εμείς μια συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, αλλά τι επιθυμούν αυτές οι δυνάμεις, και στη βάση ποιου προγράμματος;

Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα και που θα επιδιώξουμε είναι οι συναινέσεις και η συνεργασία να είναι στη βάση ενός προγραμματικού πλαισίου που αφορά στην έξοδο της χώρας από την κρίση με ριζικές προοδευτικές αλλαγές για την αντιμετώπιση των αιτίων που μας οδήγησαν σε αυτή.

Είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια που οδηγεί τη χώρα στην παλινόρθωση μιας δήθεν «κανονικότητας» του παρελθόντος, που είναι αυτή που μας οδήγησε στην κατάρρευση του 2009. Δεν θέλουμε να είμαστε ουραγός ούτε της δεξιάς, ούτε του ακραίου λαϊκισμού, καμίας δεξιάς ή αριστερής συντήρησης που ονειρεύεται την επιστροφή στο κακό παρελθόν.

Υπάρχει η δυνατότητα ενός άλλου δρόμου με την υιοθέτηση ενός “Ελληνικού Σχεδίου” αλλαγών, που εξασφαλίζει ότι μπορούμε να βγούμε με ασφάλεια και με βιώσιμο και όχι πρόσκαιρο τρόπο από την πιο μεγάλη κρίση που βρέθηκε ποτέ η χώρα. Θα συνεργαστούμε λοιπόν και θα αναζητήσουμε συναινέσεις με όποιον μπορεί να υπηρετήσει αυτό το στόχο.

Στην προεκλογική εκστρατεία απουσιάζει η συζήτηση των εθνικών μας θεμάτων. Προς τι η υποβάθμιση; Πιστεύετε πως η εκλογή του ενός κόμματος ή του άλλου θα επηρεάσει την πορεία τους;

Οι τακτικισμοί της κυβέρνησης και η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την αξιωματική αντιπολίτευση για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν ως αποτέλεσμα, να συρθεί για μια ακόμα φορά η χώρα σε εκλογές, με την πιο σύντομη προεκλογική περίοδο που έχουμε δει.

Οι συνθήκες αυτές, δεν επιτρέπουν να αναδειχθούν στο βαθμό που θα έπρεπε τα πραγματικά διακυβεύματα και να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για την επόμενη ημέρα της χώρας. Δυστυχώς, κυριαρχεί ο ανταγωνισμός γύρω από το ποιος θα βγάλει πιο γρήγορα τη χώρα από το πρόγραμμα, το οποίο όμως τελειώνει το Φεβρουάριο του 2015, κι όχι πώς θα βγει η χώρα από την κρίση.

Έτσι, όλα τα υπόλοιπα θέματα, εξίσου σημαντικά, όπως τα εθνικά, της αντιμετώπισης της ανεργίας, της αλλαγής παραγωγικού προτύπου, της ανάγκης μεταρρυθμίσεων στην υγεία και την παιδεία, έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Τι εκτιμάτε πως πρέπει να γίνει για την ψήφο των Αποδήμων;

Το 2015 είναι αδιανόητο να μην δίνεται η δυνατότητα στους Απόδημους Έλληνες να αποφασίσουν στη χώρα τους για το μέλλον της. Είναι ένα θέμα που πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να δει, με στόχο να το επιλύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ένα μήνυμα του κόμματός σας προς την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα

Τους καλούμε να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα μας την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και αν συμφωνούν, να υπογράψουν. Και όσοι έχουν τη δυνατότητα να έλθουν να ψηφίσουν, γιατί αυτές οι εκλογές θα είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών και τα αποτελέσματά τους θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τη μελλοντική πορεία της χώρας.