O Πρωθυπουργός έκανε πάρα πολλά λάθη με τις τοποθετήσεις του

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σαχινίδη, από εσάς περιμένουμε πολλά, κι όταν λέω περιμένουμε πολλά, περιμένουμε πρώτα να απαντήσετε στον κύριο Χειμωνά, διότι ο κύριος Χειμωνάς είπε ότι δεν αισθάνεται ότι είστε αντίπαλός του, δεν μπορεί να φανταστεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διασπαστεί στα δύο, και θα ήθελα να απαντήσετε καταρχήν σε αυτό. Γιατί κάνει και μία συναισθηματική προσέγγιση ο κύριος Χειμωνάς. Πώς μπορείτε να διασπάτε το χώρο, το ΠΑΣΟΚ στα δύο;

Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Καταρχάς δεν μπορούμε να μιλήσουμε για διάσπαση. Μπορούμε μόνο να μιλήσουμε, για μια πράξη λυτρωτική. Για μια δημιουργική ρήξη, που απελευθερώνει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά είχαν αρχίσει να αποστασιοποιούνται από το χώρο, βλέποντας τη σταδιακή διολίσθηση και ταύτιση με τη δεξιά. Δεν μπόρεσε ο χώρος να προστατεύσει την τιμή και την ακεραιότητα της παράταξης, βλέποντας δε, κάθε μέρα να υποχωρούμε απέναντι σε μια κυβέρνηση που είχε κυρίαρχη τη Ν.Δ. και προέτασσε μία δεξιά ατζέντα. Δυστυχώς, δεν υπήρχε η διάθεση η πολιτική να αντιμετωπιστεί αυτή η διολίσθηση. Το διακύβευμα όμως αυτών των εκλογών, δεν είναι η σχέση του Κινήματος με το ΠΑΣΟΚ. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι, πώς θα διασφαλιστεί η οριστική και η ασφαλής έξοδος της χώρας από το Πρόγραμμα. Και πολύ φοβάμαι, ότι σε αυτό, η κυβέρνηση απέτυχε. Διότι, ενώ ήξερε ότι το πρόγραμμα τελείωνε το Δεκέμβριο του 2014, δεν φρόντισε έγκαιρα να προετοιμάσει μία ομαλή έξοδο από αυτό το πρόγραμμα. Το λάθος, λοιπόν, της κυβέρνησης του κυρίου Σαμαρά είναι, ότι υπηρέτησε τον σκληρό πυρήνα των προγραμμάτων που ήταν οι πολιτικές λιτότητας, άφησε όμως πίσω τις μεταρρυθμίσεις.

Και όχι μόνο άφησε πίσω τις μεταρρυθμίσεις, αλλά όλο αυτό το χρονικό διάστημα προέβη σε πολλές αντιμεταρρυθμιστικές ενέργειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι πολλές προσπάθειες να καταργηθεί η Διαύγεια, που ήταν μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που πραγματικά καθιστούσαν διαφανή τον τρόπο με τον οποίο το κράτος ξοδεύει τα χρήματά του. Είδαμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το νομοσχέδιο για την παιδεία, που ήταν η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση που είχε τη στήριξη τουλάχιστον δύο μεγάλων κομμάτων, πάνω από 250 βουλευτές είχαν ψηφίσει το νόμο για την παιδεία. Και μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν να καταργήσει το νόμο για την παιδεία. Επιπρόσθετα, έχουμε μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις σε άλλους τομείς της πολιτικής, όπου φαινόταν ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια υποχωρούσε και επιστρέφαμε σε παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση του 2009.

Αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι: Να ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους, παρουσιάζοντας ένα Ελληνικό Σχέδιο, στο οποίο θα εξασφαλίσουμε τη συναίνεση από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, και να τους πούμε, ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τη δημοσιονομική προσαρμογή, δεν μπορείτε να ζητάτε από την Ελλάδα να πετύχει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 4,5% για την επόμενη δεκαετία. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε ένα Ελληνικό Σχέδιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, ένα Σχέδιο που θα αντιμετωπίσει τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα της ανεργίας και της φτώχιας, έναντι αποφάσεων δικών σας για το χρέος.

Και το αδιέξοδο εδώ πέρα είναι προφανές, και προκύπτει μέσα από το λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, διότι άκουσα προηγουμένως την τοποθέτηση του κυρίου Ξυδάκη, ο οποίος δεν έχει να μας πει τίποτα ως πρόταση για το χρέος, παρά μόνο μας λέει τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ 2010.

Είπε, ότι αυτή τη στιγμή δεν θα ζητήσουμε από καμία χώρα να παραιτηθεί. Αυτή τη στιγμή το χρέος που έχει η Ελλάδα, είναι έναντι κρατών και έναντι του E.S.M., και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτοί είναι οι τέσσερις φορείς που έχουν το χρέος της χώρας στα χέρια. Και σας ερωτώ: Εσείς, ζητάτε να διαγραφεί;

Ν. Ξυδάκης: Και οι ιδιώτες.

Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Και οι ιδιώτες. Πενήντα δισεκατομμύρια είναι των ιδιωτών. Εσείς, ζητάτε να διαγραφεί; Διότι, αυτό που σας άκουσα να λέτε προηγουμένως είναι, ότι το 2010 δεν έγινε τίποτα. Το ερώτημα είναι: Το 2015, στις 26 Ιανουαρίου, ποια θα είναι η δική σας πρόταση; Εμείς έχουμε καταθέσει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για το χρέος και λέμε, ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να κινηθούμε προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση είναι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω επιμήκυνση του χρέους, σε μείωση των επιτοκίων, σε μια επέκταση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το λέει και η σημερινή κυβέρνηση κύριε Σαχινίδη, τι διαφορά έχετε;

Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Όχι. Ακούστε λίγο. Η σημερινή κυβέρνηση, θα μπορούσε αυτά τα ζητήματα να τα είχε διεκδικήσει και να τα είχε διαπραγματευτεί, αλλά δεν έχει κάνει κάτι. Εμείς όμως λέμε και κάτι παραπάνω. Ότι χρειάζεται και μία συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για να υιοθετηθούν προτάσεις, οι οποίες οδηγούν και σε ονομαστική απομείωση του χρέους. Και τέτοιες προτάσεις είναι, είτε η πρόταση για αμοιβαιοποίηση του χρέους, πρόταση που είχε καταθέσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ως Πρωθυπουργός, όταν είχε ζητήσει την έκδοση των Ευρωομολόγων, και η δεύτερη πρόταση είναι, μια πρόταση που κατέθεσαν δύο καθηγητές, οι Paris και Wyplosz και η οποία πρόταση εάν υιοθετηθεί, στην περίπτωση της Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσει σε ονομαστική απομείωση του χρέους στο 105% με 108% του Α.Ε.Π.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας άφησα να πείτε τις προτάσεις του κυρίου Παπανδρέου, διότι δεν είναι γνωστές.

Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Και αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να απελευθερώσουμε πόρους για να μπορέσει η οικονομία να προχωρήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, μέχρι τώρα ήσασταν Βουλευτής άλλου κόμματος ή του κυρίου Βενιζέλου; Ήσασταν τσακωμένοι με τον κύριο Βενιζέλο; Κατηγορείτε την κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ήταν μόνη της. Ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και Βουλευτής του κυρίου Βενιζέλου ήσασταν κι εσείς.

Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Οι κίνδυνοι για τη χώρα, σε περίπτωση που καταψηφίζαμε κάτι αυτό το διάστημα και ρίχναμε την κυβέρνηση, θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι. Αυτή τη στιγμή όμως βρισκόμαστε σε ένα σημείο οριακό. Η χώρα ήταν λίγο πριν από την έξοδο από το Πρόγραμμα. Αυτό το ξέραμε. Σε ανύποπτο χρόνο, το Σεπτέμβριο του 2013, είχα τοποθετηθεί δημόσια κι είχα ζητήσει από την κυβέρνηση να καταθέσει την άποψή της στο ερώτημα: Θα πάμε στις αγορές ή θα ζητήσουμε νέο πρόγραμμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε, λοιπόν, ότι δε φύγατε νωρίτερα για να μην κατηγορηθείτε ότι ρίξατε εσείς την κυβέρνηση. Αλλά δε συμφωνούσατε. Πάντως, ήσασταν στην κυβέρνηση κι εσείς.

Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Για να μην κατηγορηθούμε ότι πέφτει η κυβέρνηση κι οδηγείται η χώρα σε μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση. Βεβαίως. Στήριζα μία κυβέρνηση και ύψωνα κριτική φωνή απέναντι σε πολιτικές λανθασμένες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στηρίζατε την κυβέρνηση. Ακριβώς. Μα το μέιλ του κ. Χαρδούβελη, από κοινού ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο το συμφωνήσανε.

Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Κυρία Ιωάννου, ύψωσα δημόσια τη φωνή μου και τοποθετήθηκα. Έθεσα σε ανύποπτο χρόνο – από τον Σεπτέμβριο του 2013 – ποιες είναι οι προετοιμασίες που αναλαμβάνει να κάνει η χώρα για την επόμενη ημέρα. Φτάσαμε στο Δεκέμβριο του 2014, και η χώρα αυτή τη στιγμή έχει επιτόκια με τα οποία δεν μπορεί να προσφύγει στις αγορές και ταυτοχρόνως δεν έχει κανένα πλέγμα προστασίας. Δεν έχει καν, δηλαδή, διασφαλίσει την προληπτική γραμμή πίστωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σαχινίδη είστε κατανοητός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σαχινίδη θα ήθελα να ρωτήσω, αν κι εσάς σας ενόχλησε αυτή η στάση του Πρωθυπουργού και να θυμηθώ ότι τότε με την ιθαγένεια και με τον κ. Μπαλτάκο γιατί τα έζησα, διαφωνούσατε πάρα πολύ. Ποια είναι η θέση του Γιώργου Παπανδρέου και η δική σας για αυτά τα θέματα;

Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Η ερώτησή σας οδήγησε σε αποκάλυψη πολιτικών ταυτοτήτων σε αυτό το πάνελ κι απέδειξε πόσο επίπλαστη ήταν, τελικά, η διάκριση η τεχνητή, η οποία επικράτησε τα τελευταία χρόνια μεταξύ μνημονιακών-αντιμνημονιακών. Ενώ, η μόνη ουσιαστική διάκριση, που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, είναι μεταξύ Δεξιάς κι Αριστεράς.

Θέλω να εκφράσω την αντίρρησή μου στη χρήση του όρου λαθρομετανάστες. Δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες. Υπάρχουν πολίτες κατατρεγμένοι, οι οποίοι φεύγουν από χώρες στις οποίες δεν μπορούν να επιβιώσουν. Και αναγκάζονται να καταφύγουν σε ασφαλέστερες και πλουσιότερες χώρες.

Υποχρέωση, πολιτισμική κι ανθρωπιστική, είναι να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Αλλά δεν μπορεί μια χώρα, όπως η Ελλάδα, μόνη της, που αυτή τη στιγμή βιώνει τις σκληρότερες συνέπειες μιας κρίσης, που ξεκίνησε έξω από την Ελλάδα και βρήκε την Ελλάδα πάρα πολύ ευάλωτη, να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα.

Αυτό το οποίο λέω εγώ είναι, ότι εμείς ακόμη και σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, δεν πρέπει να παραιτηθούμε από τις ανθρωπιστικές μας υποχρεώσεις, αλλά πρέπει επιτακτικά, να βάλουμε την Ευρώπη προ των προβλημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη.

Διότι, όλο το Βόρειο τόξο της Αφρικής μαζί με τη Μέση Ανατολή, αυτή τη στιγμή είναι σε αναστάτωση. Υπάρχουν πληθυσμοί, οι οποίοι μετακινούνται κι έρχονται στην Ευρώπη. Τι θα κάνει η Ευρώπη; Θα συνεχίσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να αγνοεί αυτήν την πραγματικότητα;

Επομένως, το ζήτημα είναι πολιτικό, ανθρωπιστικό, κι εμείς δε δεχόμαστε με κανέναν τρόπο αυτούς όλους που γοητεύονται από την επίκληση ακροδεξιών συνθημάτων, προκειμένου να συγκινήσουν κάποιους πολίτες που βρίσκονται στην άκρα δεξιά και να βελτιώσουν τις εκλογικές τους επιδόσεις σ’ αυτές τις εκλογές.

Θεωρώ, ότι ο Πρωθυπουργός έκανε πάρα, πάρα πολλά λάθη με τις τοποθετήσεις του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε, ότι το έκανε για να προσελκύσει ψηφοφόρους της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, για παράδειγμα;

Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Φοβούμαι ότι η προσπάθεια να συνοδηγήσουν σε συρρίκνωση τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, είχε ως αποτέλεσμα, να σταλούν λάθος μηνύματα και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό της χώρας.