Το Κίνημα θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω κατά αρχήν να ξεκινήσω, γιατί ήσασταν και ΥΠΟΙΚ στην κυβέρνηση Παπανδρέου, και θέλω να ξεκινήσουμε κατ’ αρχήν απ’ αυτή την απόφαση Ντράγκι. Τι περιμένετε εσείς και τι σημαίνει αυτό;

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Έχει ιδιαίτερη σημασία να κατανοήσουν αυτοί που μας ακούνε ότι η ΕΚΤ αναλαμβάνει να κάνει κάτι που δεν δέχονται να κάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης. Ούσα αντιμέτωπη η Ευρώπη με στασιμότητα, δηλαδή να κινδυνεύει να γίνει σαν την Ιαπωνία και τα επόμενα δέκα χρόνια να μην έχει ανάπτυξη – και όταν δεν έχεις ανάπτυξη ούτε θέσεις εργασίας μπορείς να δημιουργήσεις, ούτε να χτυπήσεις την φτώχεια – παίρνει δραστικές πρωτοβουλίες και προχωράει σ’ αυτό που λέμε ποσοτική χαλάρωση. Δηλαδή θέλει να ρίξει ρευστότητα στην αγορά, προκειμένου να πάρουν μπρος οι οικονομίες της Ευρώπης.

Όμως, για να μπορέσουν οι χώρες να επωφεληθούν απ’ αυτή την πρωτοβουλία που παίρνει η ΕΚΤ, βάζει ορισμένες προϋποθέσεις. Μια από τις προϋποθέσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά χώρες όπως η Ελλάδα, είναι να υλοποιούν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει στις οικονομίες να αξιοποιήσουν την πολιτική της ΕΚΤ, να πάρουν μπρος για να μπορέσουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Και το μεγάλο λοιπόν δίλημμα κι ερώτημα για την επομένη των εκλογών είναι, εάν η κυβέρνηση η οποία θα συγκροτηθεί, θα έχει τη δυνατότητα να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Ευρωπαίους να παρουσιάσει, όπως προτείνει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ένα ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Ένα σχέδιο που θα τυγχάνει ευρύτερης πολιτικής υποστήριξης, που θα το έχουν αποδεχτεί οι Έλληνες ως τη δική τους πρόταση, ώστε σε ό,τι αφορά μεν την ΕΚΤ να επωφεληθούμε απ’ αυτό πρόγραμμα χαλάρωσης ποσοτικής, σε ό,τι δε αφορά τους Ευρωπαίους να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε θετικές αποφάσεις για το χρέος.

Διότι δυστυχώς ένα καθήκον είχε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, να βγάλει τη χώρα από το πρόγραμμα με ασφάλεια και οριστικά, αλλά απέτυχε. Απέτυχε σ’ αυτό που πέτυχαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, βεβαίως, εκεί ξέρετε πήγαινε οι μνημονιακές προβλέψεις και ότι συμφωνούσαν το έκαναν την επόμενη μέρα με όποιο κόστος είχε αυτό. Στην Ελλάδα και το εσωτερικό της ήταν αρκετά δύσκολο να συμβεί αυτό.

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Ναι, γιατί από την πρώτη στιγμή, από το 2010, η ΝΔ τήρησε μια αντιμνημονιακή στάση και υπόσχονταν στον κόσμο ότι έχει λύσεις εναλλακτικές. Αν υπήρχε συναίνεση και αν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των βασικών πολιτικών κομμάτων από το 2010, ούτε το πολιτικό, ούτε το κοινωνικό, ούτε το οικονομικό κόστος θα ήταν τόσο όσο αποδείχτηκε εκ των υστέρων.

Παρά το γεγονός ότι πέρασαν πέντε χρόνια, παρά το γεγονός ότι η ανεργία ανέβηκε στο 1,3 εκ. και χάσαμε περίπου ένα στα πέντε ή ένα στα τέσσερα ευρώ που παράγει η ελληνική οικονομία, ακόμη και σήμερα που συζητούμε εξακολουθούν κάποιοι να σκέφτονται με όρους παροχών.

Ακούω τον κύριο Σαμαρά να κάνει συνέχεια φορολογικές παροχές. Αλήθεια το Υπουργείο Οικονομικών θα τιμολογήσει αυτές τις παροχές που κάνει η ΝΔ τώρα κατ’ αντιστοιχία με τις τιμολογήσεις που έκανε στο πρόγραμμα παροχών του ΣΥΡΙΖΑ; Διότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συναγωνίζονται ποιος θα κάνει τις περισσότερες παροχές παραμονές των εκλογών. Αλλά δεν μας λένε από πού θα βρουν τα χρήματα αυτά, όταν ξέρουμε πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες και δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι. Λέτε για τη ΝΔ και τις παροχές και σωστά το επισημαίνετε. Από την άλλη θέλω να σας ρωτήσω, επικαλούμενος και την ιδιότητα του οικονομολόγου και του ΥΠΟΙΚ που έχετε, θέλω να μου πείτε και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πόσο υπαρκτό θεωρείτε το ενδεχόμενο να το δεχτούν οι ευρωπαίοι και να γίνει μια συζήτηση σε βάθος πια;

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Οι Ευρωπαίοι έχουν πει τι είναι διατεθειμένοι να δεχτούν και τι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν. Η δική μου η άποψη είναι ότι αν η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με μια συγκροτημένη πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει μέσα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξει η λειτουργία του ελληνικού κράτους, για αλλαγές που αφορούν στο τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας. Έτσι η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται πλέον στήριξη από τους Ευρωπαίους, αλλά θα μπορεί πλέον να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις δικές της δυνάμεις. Αλλιώς δεν πρόκειται η ΕΕ να κάνει την παραμικρή υποχώρηση, δεν πρόκειται να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Γι αυτό θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης που θα συγκροτηθεί την επομένη των εκλογών, να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός ελληνικού σχεδίου και θα περιγράφει αυτό το σχέδιο.

Πρώτον, ποιες αλλαγές θέλουμε στο Κράτος; Πολύ συγκεκριμένες αλλαγές για να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα στην λειτουργία του. Δεύτερον, ποιες αλλαγές θέλουμε στην οικονομία; Γιατί αν δεν έχουμε μια οικονομία που να είναι ανταγωνιστική και εξωστρεφής, αλήθεια πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας; Καταργώντας τους 400 νόμους; Δηλαδή, αν καταργήσουμε τους 400 νόμους, αυτόματα τα ελληνικά προϊόντα θα έχουν ζήτηση στο εξωτερικό, θα αρχίσουν δηλαδή οι ξένοι να ζητούν ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες; Και όταν λέμε ότι θα καταργήσουμε τους 400 νόμους, θα καταργήσουμε την Διαύγεια, που ουσιαστικά επιτρέπει στον πολίτη να ξέρει που πηγαίνουν τα χρήματα, τον Καλλικράτη, θα επαναφέρουμε τις ανισότητες που υπήρχαν στο ασφαλιστικό σύστημα και που καταργήθηκαν με την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σαχινίδη, να ρωτήσω κάτι; Αφού τα επισημαίνετε όλα αυτά, πώς είστε πρόθυμοι να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ αν και εφόσον βεβαίως μπείτε στην Βουλή;

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Δεν είμαστε εύκολοι στις συνεργασίες με τον τρόπο που το παρουσιάζετε στην ερώτηση σας. Έχουμε βάλει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και έχουμε πει ότι, ναι, σε όποιον θέλει να διασφαλίσει την συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη, ναι, σε όποιο θέλει να δουλέψουμε πάνω σ’ ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων έναντι του οποίου θα εξασφαλίσουμε θετικές αποφάσεις από την ευρωζώνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά ξέρετε και να μπείτε στην Βουλή, γιατί θα σας ρωτήσω γι αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και να μπείτε στην Βουλή, το ποσοστό σας, υποθέτω, θα είναι αρκετά ισχνό, κοινοβουλευτικό, αλλά ισχνό, ο ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό του θα είναι πάρα πολύ μεγάλο,

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Ακριβώς αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν μπορεί ένα κόμμα αρκετά μικρότερο να λέει στον πρώτο, που θα έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα, έλα, αλλά με τη δική μου ατζέντα. Δεν είναι παράλογο;

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Θα μου επιτρέψτε να σας πω, ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, όποιο και αν είναι αυτό, δεν θα είναι τέτοιο που θα του επιτρέψει να κάνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση από θέση ισχύος, εάν δεν έχει εξασφαλίσει ευρύτερες συναινέσεις, με περισσότερο από ένα κόμματα.

Και σας το λέω αυτό, έχοντας την εμπειρία του 2009. Τότε που εμείς είχαμε το 44% και παρ’ όλα αυτά επειδή στο εσωτερικό δεν είχαμε ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, η διαπραγματευτική μας θέση ήταν αδύναμη. Διότι αυτό που έβλεπε η Ευρώπη είναι ότι το βάρος της ανάληψης των πρωτοβουλιών για αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας το είχε αναλάβει μόνο ένα κόμμα και όλα τα υπόλοιπα κόμματα ήταν απέναντι.

Επομένως, η δική μας θέση δεν ξεκινάει από την δική σας εκτίμηση ότι εμείς θα είμαστε ένα μικρό κόμμα. Πιστεύω ότι έχουμε την δυνατότητα να έχουμε μια πάρα πολύ καλή επίδοση, πολύ μακριά απ’ αυτή που καταγράφουν οι δημοσκοπικές επιδόσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό ήταν το τελευταίο ερώτημα. Βλέπω και σήμερα σε έρευνα της Rass το ποσοστό του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών να είναι στο 2,2% , ενώ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δείχνουν να μπαίνουν στην Βουλή. Θεωρείτε ότι θα το ανετρέψετε αυτό την Κυραική στην κάλπη;

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι αυτή που πραγματοποιούμε εμείς στις καθημερινές μας επαφές με τους πολίτες, οι οποίοι νιώθουν ότι η δημιουργία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ τους έδωσε φωνή, τους έδωσε έκφραση. Και γι αυτό είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι όχι μόνο θα μπούμε μέσα στην Βουλή, αλλά ότι θα κάνουμε την έκπληξη και θα είμαστε εκείνη η επίδοση που θα συζητηθεί το βράδυ των εκλογών.

Πολύς κόσμος κρατά πολύ διαφορετική στάση απ’ αυτή που καταγράφαμε στις προηγούμενες προεκλογικές περιόδους. Δεν τοποθετούνται. Βλέπουμε όμως από τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μας πια, ότι είναι αποφασισμένοι να μας δώσουν φωνή και έκφραση και να συμμετάσχουμε στην επόμενη Βουλή.

Γι αυτό λέω ότι το βράδυ των εκλογών το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα είναι η μεγάλη έκπληξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ το ακούω αυτό που λέτε, θα ρωτήσω όμως και το αντίστροφο: Αν τελικά δεν επιβεβαιωθεί η δική σας εκτίμηση ότι θα είστε η μεγάλη έκπληξη, υπάρχει περίπτωση επανόδου σας στο ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα, ή μιας συζήτησης για μια αλλαγή και των δύο κομμάτων, ή θα μείνετε αυτόνομοι;

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Εμείς είπαμε ότι ξεκινούμε μια προσπάθεια, για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Και δεν πρόκεται να υποχωρήσουμε, ό,τι και αν γίνει και σας διαβεβαιώνω. Όχι εγώ, αλλά οι εκατοντάδες χιλιάδες των πολιτών που αποστασιοποιήθηκαν από τον χώρο τον πολιτικό που τους εξέφραζε για πολλά χρόνια, που δεν είναι διατεθειμένοι έστω και κατ’ ελάχιστο να αφήσουν το ενδεχόμενο να μην εκπροσωπηθεί το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην επόμενη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή προσωπική επιτυχία

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Και γω σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε τη δυνατότητα να παρουσιάσω τις θέσεις του Κινήματος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποψήφιος στη Λάρισα με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ο κύριος Φίλιππος Σαχινίδης

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι.

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Καλό σας μεσημέρι.