Αναγκαία η εθνική συνεννόηση μετά τις εκλογές

Κύριε Σαχινίδη, τελικά τον Αύγουστο του 2018 «βγαίνουμε από τα μνημόνια», όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή «μπαίνουμε στο τέταρτο μνημόνιο», όπως αντιτείνουν από την πλευρά της ΝΔ;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να κτίσει μια νέα αφήγηση: ότι τώρα που λήγει το Τρίτο Μνημόνιο βγαίνει η χώρα από την κρίση. Όμως η ασφαλής και οριστική έξοδος από την κρίση παραμένει το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα και τους πολίτες. Η οικονομία  θα παραμείνει στάσιμη στερώντας τη δυνατότητα στήριξης αυτών που χτυπήθηκαν από την κρίση και θα είναι ξανά επιρρεπής σε κρίσεις όσο  δεν αντιμετωπίζονται  οι παθογένειες που μας οδήγησαν στην δημοσιονομική κατάρρευση του 2009. Η αντικατάσταση του πελατειακού κράτους που χτίζει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό της ΝΔ σε περίπτωση εκλογικής της νίκης δεν θα βοηθήσει στην πρόοδο της χώρας και των πολιτών.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που χρειάστηκε τρία μνημόνια και έμεινε οκτώ χρόνια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεγάλων ελλειμμάτων. Όλες οι άλλες χώρες με ένα μνημόνιο επέστρεψαν στις αγορές και τώρα έχουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επειδή,  λοιπόν, το πολιτικό κεφάλαιο των πολιτικών δυνάμεων που κυβέρνησαν την χώρα τα χρόνια της κρίσης έχει απομειωθεί στη συνείδηση του κόσμου ο μόνος τρόπος αποκατάστασης του είναι να συμφωνήσουν τα κόμματα μετά τις εκλογές σε ένα πρόγραμμα αλλαγών στους θεσμούς και την οικονομία ώστε να επιταχύνουμε την πορεία προς τη σταθερή ανάπτυξη και να ελαχιστοποιήσουμε το οικονομικό και κοινωνικό κόστος μιας κρίσης στο μέλλον.

Πώς είδατε την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος και τι – κατά τη γνώμη σας – σημαίνει για την πορεία των δημόσιων οικονομικών;

Η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις αποφάσεις για το χρέος θα έπρεπε να είναι διπλή. Αφενός να οδηγούν σε μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% σε 2% του ΑΕΠ. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργούνταν θα διευκόλυνε την μετάβαση σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αφετέρου η λύση να προσληφθεί από τις αγορές ως αξιόπιστη για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό θα οδηγούσε σε δανεισμό του ελληνικού δημοσίου με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από τα σημερινά και θα έστελνε σήμα στους επενδυτές ότι τα δύσκολα για την Ελλάδα είναι πίσω. Επομένως και επιτάχυνση των επενδύσεων θα διασφαλίζονταν και επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα ώστε να χρηματοδοτηθούν νέα επενδυτικά σχέδια.

Τίποτε από όλα αυτά δεν προέκυψε από τις αποφάσεις του Ιουνίου. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε με πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτές οι αποφάσεις υπήρξαν η συνέπεια της εμπειρίας από τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015. Οι θεσμικοί δανειστές μη έχοντας την παραμικρή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση προτίμησαν να διασφαλιστούν με αυτές τις αυστηρές αντιαναπτυξιακές δεσμεύσεις. Για αυτό θεωρώ αναγκαία την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων μετά τις εκλογές ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας για να ζητήσει να διορθωθούν αυτές οι αποφάσεις.

Πως θα συνοψίζατε την πρόταση που καταθέτει το «Κίνημα Αλλαγής» σε ότι αφορά το μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια;

Προτεραιότητα στο οικονομικό μας πρόγραμμα έχουν η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, η δημιουργία προϋποθέσεων για προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας με καλές αμοιβές και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους που αποδυναμώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Την ίδια ώρα είναι ανάγκη να προχωρήσουμε πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν την διευκόλυνση έναρξης λειτουργίας επιχειρήσεων που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια της οικονομίας και να διευκολύνουμε την έξοδο προβληματικών επιχειρήσεων που αλλοιώνουν τις συνθήκες ανταγωνισμού. Να πάρουμε πρωτοβουλίες για να επιταχυνθεί το έργο απονομής δικαιοσύνης. Να διευκολύνουμε την δημιουργία εταιρειών επενδυτικών κεφαλαίων ώστε να έχουμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης της οικονομίας. Πολλές από τις αναγκαίες αλλαγές χρειάζονται χρόνο και ευρύτερες συναινέσεις για να προχωρήσουν. Για αυτό επιμένουμε στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση μετά τις εκλογές.

Το «Κίνημα Αλλαγής» κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε εσωτερικούς κλυδωνισμούς, οι οποίοι μάλιστα οδήγησαν και στην αποχώρηση του «Ποταμιού». Πώς βλέπετε το μέλλον του εγχειρήματος; Τι απαντάτε σε αυτούς που διαπιστώνουν ότι ο πολιτικός φορέας «ξεφουσκώνει»;

Από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας είχαμε επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντήσουμε στην προσπάθεια μας να δρομολογήσουμε μια κοινή πορεία όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Στο Κίνημα Αλλαγής επιμένουμε σταθερά και αποφασιστικά στην προσπάθειά που ξεκινήσαμε και θέλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των 212.000 ψηφοφόρων που προσήλθαν στις εκλογές. Έτσι έχουμε ξεκινήσει την παρουσίαση της προοδευτικής  πρότασής μας για μια πορεία της χώρας που θα διασφαλίσει την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση. Τη μετάβαση σε μια ανάπτυξη που θα ωφελεί όλους τους Έλληνες και θα οδηγεί στη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας ώστε να μειωθεί η ανεργία και να επιστρέψουν στην πατρίδα όσοι στα χρόνια της κρίσης υποχρεώθηκαν να φύγουν στο εξωτερικό. Στην εκλογική μάχη που θα δώσουμε θα επιδιώξουμε τη μεγάλη ανατροπή για να προχωρήσουμε τις αλλαγές για την πρόοδο της χώρας και των πολιτών.

Το «Κίνημα Αλλαγής» ζητάει «εκλογές εδώ και τώρα». Σε περίπτωση που η στήριξή του, μετεκλογικά, είναι απαραίτητη για να σταθεί μια κυβέρνηση με κορμό είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε τη ΝΔ, εσείς τι θα κάνετε;

Στο πρόσφατο ιδρυτικό Συνέδριο αποφασίσαμε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. Είναι η μόνη πολιτική επιλογή που διασφαλίζει τη συνέχειά μας και τη δυνατότητα να ξαναγίνουμε ο ισχυρός προοδευτικός αντίπαλος της ΝΔ. Για να το πετύχουμε αυτό δεν πρέπει να αυτο-εγκλωβιζόμαστε μέσω του ετεροπροσδιορισμού ούτε να λοξοκοιτάμε προς τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν τη δεξιά και αριστερή συντήρηση αντίστοιχα. Εμείς, επιμένουμε στην άποψή μας για εθνική συνεννόηση μετά τις εκλογές και όταν έρθει η ώρα θα τους καλέσουμε να τοποθετηθούν έναντι των προτάσεών μας και αυτοί ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς, όταν έπρεπε, τις αναλάβαμε παρά το μεγάλο πολιτικό κόστος.

Ετοιμάζεστε για τη συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο Ν. Λάρισας του «Κινήματος Αλλαγής»; 

Η είσοδος μου στην πολιτική συνέπεσε με το ξέσπασμα της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε η χώρα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια που βρέθηκα με την υπουργική ιδιότητα στο υπουργείο Οικονομικών συνάντησα τεράστια εμπόδια και δυσκολίες για να προωθήσω πολλές από τις αλλαγές που είχε ανάγκη η χώρα. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έσπειραν το μίσος και δίχασαν την κοινωνία χωρίς όμως να καταφέρουν να οδηγήσουν τη χώρα σε μια ασφαλή πορεία. Αντίθετα, την κράτησαν παγιδευμένη στη στασιμότητα και την οδήγησαν χρόνια πίσω. Τελικά, χάσαμε  πολλά χρόνια γιατί κάποιοι συνειδητά διαστρέβλωναν τις αλήθειες που έπρεπε να ειπωθούν στους πολίτες. Πήρα την απόφαση να είμαι υποψήφιος γιατί με βάση τα όσα συζητήσαμε πιστεύω ότι η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικούς που είναι έτοιμοι να πουν αλήθειες και να εργαστούν ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές για να βγει η χώρα οριστικά και με ασφάλεια από την κρίση και να στηρίξουμε όλους όσους χτυπήθηκαν από αυτή. Έτσι, έχω ήδη ξεκινήσει τις επαφές μου με πολίτες και εκπροσώπους φορέων σε όλο το νομό για να στηρίξω την προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής για ανατροπή του αδιεξόδου σημερινού πολιτικού σκηνικού.