Τσίπρας όπως Καραμανλής

Άρθρο στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος τους τελευταίους μήνες έχει υποστηρίξει ότι η οικονομική πολιτική των υπερπλεονασμάτων από το 2015 μέχρι σήμερα συνέβαλε στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Αποφεύγει να διευκρινίσει ότι η αξιοπιστία της χώρας καταρρακώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Έτσι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε αυστηρές δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022 προκειμένου να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της και να αποκτήσει κάποια στιγμή πρόσβαση στις αγορές σε βιώσιμα επιτόκια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να εκπληρώνει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που η ίδια υπέγραψε έκανε ένα βήμα παραπέρα. Από το 2015 δημιουργεί υπερπλεονάσματα αφαιρώντας πόρους από την οικονομία. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν  η χώρα για τέσσερα χρόνια να έχει χειρότερες οικονομικές επιδόσεις από αυτές που προέβλεπε η ίδια η κυβέρνηση και η ανεργία να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ανακοινώνει παροχές για να διορθώσει τις ζημιές που η ίδια προκάλεσε στην οικονομία και τους πολίτες. Οι αγορές ήδη αντέδρασαν στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ανεβάζοντας τα επιτόκια δανεισμού.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα όταν ξέσπασε η κρίση το 2009 ήταν το μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας που δημιούργησε στη χώρα η αποστολή πλαστών στατιστικών στοιχείων για τα ελλείμματα και η απόκρυψη της πραγματικής δημοσιονομικής της κατάστασης από την κυβέρνηση της ΝΔ του Κ. Καραμανλή. Δέκα χρόνια μετά φαίνεται ότι κάποιοι δεν διδάχτηκαν το παραμικρό από την κρίση. Ο κ. Τσίπρας βαδίζοντας στα χνάρια του κ. Καραμανλή υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας. Τάζει τα πάντα στους πάντες με την ελπίδα ότι θα αποφύγει την κατάρρευση στις εκλογές. Μόνη διέξοδος για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και για να περάσει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη η στήριξη του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές της Κυριακής.