Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών

Συνέντευξη στο Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Ποιο είναι ο βασικός στόχος για το Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου; Θα καταφέρετε να λάβετε την τρίτη εντολή και ένα διψήφιο ποσοστό;

Ο στόχος μας είναι να ακυρώσουμε τα σχέδια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που επιθυμούν μέσω της πόλωσης να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα αδιέξοδο δικομματισμό. Τα σχέδια τους, αν πραγματοποιηθούν, θα κρατήσουν τη χώρα καθηλωμένη σε συνθήκες κρίσης. Διεκδικούμε, λοιπόν, ισχυρή εντολή και αυτό σημαίνει ένα υψηλό ποσοστό, ώστε να ανατρέψουμε τα σχέδια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο όρος περί “στρατηγικής ήττας” του ΣΥΡΙΖΑ σας βρίσκει σύμφωνο;

Για να διασφαλιστεί πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα στη χώρα, το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να καταστεί ο βασικός πολιτικός εκφραστής των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και να βρίσκεται από θέση ισχύος απέναντι στη ΝΔ και τις συντηρητικές πολιτικές της. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκφράσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, ιδιαίτερα μετά από μια πολύχρονη συνεργασία με την εθνικιστική ακροδεξιά των ΑΝΕΛ και την ενσωμάτωση των Βουλευτών τους στις λίστες υποψηφίων του. Τώρα, λοιπόν, που ξεκίνησε η απομάγευση του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων θα περιοριστεί δραστικά ο ρόλος του.   

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα μπει ή όχι σε κυβέρνηση υπό τη ΝΔ;

Για εμάς προτεραιότητα έχει η εφαρμογή ενός προγράμματος προοδευτικών αλλαγών που θα απελευθερώσει εγκλωβισμένες παραγωγικές δυνάμεις, θα οδηγήσει τη χώρα σε σταθερή ανάπτυξη με δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, στη ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους και την προστασία όσων χτυπήθηκαν από την κρίση.

Η ΝΔ έχει μια άποψη μηχανιστική σε ότι αφορά την ανάπτυξη και δεν την απασχολεί το που και πως θα κατανεμηθεί το νέο εισόδημα, αφού θεωρεί περίπου φυσικό φαινόμενο την ύπαρξη κοινωνικών ανισοτήτων. Επομένως, με βάση τις θέσεις μας δεν είναι δυνατή μια προγραμματική συνεργασία με τη ΝΔ, αλλά ούτε και με το ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε για τεσσεράμισι χρόνια συνεργαζόμενος με τον ακροδεξιό εθνικιστή κ. Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αποδεικνύοντας ότι το μόνο που ενδιέφερε αμφότερους ήταν οι υπουργικές καρέκλες.

Κι αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία τι θα κάνετε;

Όταν η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πάρει την εντολή, θα καλέσει τα κόμματα να συζητήσουν τη δυνατότητα επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων γύρω από ένα πρόγραμμα προοδευτικών διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να διεκδικήσουμε από τους δανειστές την επανεξέταση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αν αρνηθούν αυτά θα έχουν την ευθύνη για τη στάση τους που θα παρατείνει την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία μας οδήγησαν οι δεσμεύσεις και οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Σας θυμίζω εξάλλου ότι, εμείς πράξαμε πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και βάλαμε πάντα τον Ελληνικό λαό και τη χώρα μπροστά από την Παράταξή μας. Ας το πράξουν, επιτέλους, και οι δύο μονομάχοι της καρέκλας.

Η φράση της κ. Γεννηματά για μια “υπεύθυνη αντιπολίτευση” πως ερμηνεύεται;

Κύριε Κουκλουμπέρη, μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη ξέρει να διαδραματίζει ρόλο ωφέλιμο είστε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Εμείς το γνωρίζουμε και το έχουμε αποδείξει. Δεν το έχουμε δει από τους άλλους και οι Έλληνες το πληρώνουν ακριβά.

Η χώρα παραμένει σε συνθήκες κρίσης, έχοντας πληρώσει μεγάλο κόστος για μια δεκαετία, γιατί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν ανεύθυνη στάση την περίοδο της κρίσης. Εμείς έχουμε διδαχτεί περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα από τα μαθήματα της κρίσης και θα τηρήσουμε μια υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση αντιπολίτευσης, γιατί προτάσσουμε την ανάγκη να βγει η χώρα από την κρίση αντί για το κομματικό συμφέρον.

Προφανώς, αυτές οι προτεραιότητας μας είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη στάση της ΝΔ την περίοδο 2010-2012 και του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2010-2014. Τότε δηλαδή που η αγωνία των κ. Σαμαρά και Τσίπρα να γίνουν Πρωθυπουργοί είχε μεγαλύτερη αξία από το να συνεισφέρουν για να βγει η χώρα γρηγορότερα από την κρίση. Γι’ αυτό και εύχομαι οι Έλληνες στις 7 Ιουλίου να επιλέξουν με αυτογνωσία και με λογική.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ομολόγησε την παραποίηση των στοιχείων γύρω από το έλλειμμα και το χρέος της περιόδου Καραμανλή 2004-2009. Όντας εξέχον στέλεχος της κυβέρνησης Παπανδρέου που υποχρεώθηκε στη συνέχεια να λάβει τα σκληρά μέτρα αποτροπής της χρεοκοπίας, τι έχετε να δηλώσετε;

Έστω και τώρα η ΝΔ οφείλει να κάνει μια στοιχειώδη αυτοκριτική όχι μόνο για τη δημοσιονομική κακοδιαχείριση της περιόδου 2004-2009 που μας οδήγησε στην κρίση και αυτή με τη σειρά της στα μνημόνια, αλλά και για την καταρράκωση της αξιοπιστίας της χώρας με την επιλογή της να παραποιεί τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας που έστελνε στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, που για περισσότερο από δέκα χρόνια ήταν λαλίστατος φθάνοντας στο σημείο να υιοθετήσει τη δεξιά αφήγηση «για παραποίηση των στοιχείων ώστε να μπει η χώρα στα μνημόνια», ας βρει το πολιτικό θάρρος να κάνει αυτοκριτική για τις κατηγορίες που απηύθυνε. Ιδιαίτερα ο Υπουργός των Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα αυτό, έδωσε την καινοφανή -για μαρξιστή οικονομολόγο- απάντηση ότι για τα ελλείμματα του 2009 θα αποφανθεί η δικαιοσύνη και όχι η αρμόδια στατιστική υπηρεσία και η Eurostat. Είναι θετικό ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν ζήτησε να αποφανθεί για το θέμα αυτό η Εκκλησία ή η Ιερά Εξέταση. Εκτιμώ, πάντως, ότι αν έδινε την απάντηση αυτή στο πανεπιστήμιο που φοίτησε δεν θα είχε πάρει το πτυχίο του.