Συνέντευξη στα ΝΕΑ-Σαββατοκύριακο

Συνέντευξη στη Μυρτώ Λαλιούτη

-Στην Λάρισα ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ακόμα ισχυρό πυρήνα που φάνηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μπορείτε να μπείτε «σφήνα» στην σχέση που δημιουργείται;

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές στο νομό Λάρισας είχε μια επίδοση που ήταν λίγο χειρότερη από αυτή σε εθνικό επίπεδο. Σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το Κίνημα Αλλαγής κέρδισε το Δήμο Ελασσόνας, ενώ στο Δήμο Λάρισας και Αγιάς οι δήμαρχοι που επανεκλέχτηκαν είχαν στήριξη από το Κίνημα Αλλαγής και το ΣΥΡΙΖΑ. Αν όμως κάποιος θέλει να βγάλει ιδιαίτερα συμπεράσματα, δεν έχει παρά να κοιτάξει στα πρόσωπα που εκλέχτηκαν και θα διαπιστώσει ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανήκουν ή είναι κοντά στο Κίνημα Αλλαγής. 

-Πόσο εφικτή θεωρείται την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα;

Τη θεωρία της επαναδιαπραγμάτευσης την πρωτοδιατύπωσε ο κ. Σαμαράς ως αντιπολίτευση και την υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας όταν βρέθηκε στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα αποτελέσματα όταν πήγαν να διαπραγματευτούν είναι γνωστά. Απέτυχαν εξαιτίας του ελλείμματος αξιοπιστίας της χώρας αλλά και των ιδίων. Δεν είναι σύμπτωση ότι στην περίπτωση του κ. Τσίπρα δεν καταλήξαμε απλά με ένα τρίτο μνημόνιο αλλά δεσμεύτηκε η χώρα να δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022. Όσο λοιπόν δεν επιτυγχάνεται συναίνεση γύρω από τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, δύσκολα θα πειστούν οι δανειστές ότι η ΝΔ από μόνη της θα καταφέρει να τις προωθήσει και να δεχτούν να αναθεωρηθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Να θυμίσω ότι όλες οι κυβερνήσεις μετά το 2012 είχαν μια τάση να ακυρώσουν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τη διετία 2010-2012, με τυπικό παράδειγμα αυτή στο χώρο της παιδείας.

-Πώς αλλάζει η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ τα δεδομένα στον προοδευτικό χώρο;

Η ήττα έρχεται ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της απόφασης του να συγκυβερνήσει με την εθνικιστική ακροδεξιά των ΑΝΕΛ. Οι ψηφοφόροι του ένοιωσαν απογοήτευση όταν διαπίστωσαν ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πως θα βγει η χώρα από την κρίση, αλλά πως θα διεισδύσει στον κρατικό μηχανισμό και θα δημιουργήσει το δικό του πελατειακό κράτος για να μπορεί να διασωθεί πολιτικά μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Τώρα που οι υποσχέσεις για την ελπίδα που έρχεται κατέρρευσαν και έμεινε η χώρα με τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι σταδιακά τον εγκαταλείπουν. Είναι πλέον δική μας ευθύνη να προσεγγίσουμε τους προοδευτικούς πολίτες και να τους εξηγήσουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι οι δύο όψεις μιας συντηρητικής αντίληψης για την πολιτική και ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι η πραγματική προοδευτική δύναμη που θέτει ως κεντρικό στόχο πως θα βγει η χώρα από την κρίση.

– Στην προσπάθειά της να επαναπατρίσετε ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύετε ότι «διώχνετε» άλλους προς τη ΝΔ;

Ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της κρίσης είτε πέρασε στο ΣΥΡΙΖΑ είτε συνειδητά επέλεξε να απέχει από την πολιτική. Πολλοί από αυτούς είναι απογοητευμένοι από την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ και αναζητούν διέξοδο και πολιτική έκφραση. Είναι φυσικό λοιπόν να απευθυνόμαστε σε αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων, καθώς στόχος μας είναι να αναδειχτεί το Κίνημα Αλλαγής στον ισχυρό εκφραστή των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Μου είναι λίγο δύσκολο να κατανοήσω πως μπορεί αυτή η προσπάθεια να δημιουργεί φυγόκεντρες διαθέσεις ειδικά προς τη ΝΔ η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό τόσο για το γεγονός ότι η χώρα οδηγήθηκε στην κρίση όσο και για το γεγονός ότι διήρκεσε τόσο πολύ. Ειδικά μάλιστα μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Γιούνκερ για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων μεταξύ 2004-2009, αντί για μια στοιχειώδη αυτοκριτική, βλέπουμε η ΝΔ να κατεβάζει ως υποψήφιο τον κ. Καραμανλή, ενώ επώνυμοι Καραμανλικοί κατεβαίνουν υποψήφιοι με το ΣΥΡΙΖΑ.  

-Λέτε πως το Κίνημα Αλλαγής «δεν θα αφήσει την χώρα ακυβέρνητη». Επί της ουσίας, αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης;

Είμαστε το μόνο κόμμα που πήρε δύσκολες αποφάσεις τα χρόνια της κρίσης και προέταξε το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό συμφέρον όπως έκαναν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και 2014 αντίστοιχα, τότε που οδήγησαν τη   χώρα σε πρόωρες εκλογές γιατί οι κ. Σαμαράς και Τσίπρας ήθελαν να γίνουν Πρωθυπουργοί. Είναι λογικό λοιπόν να λέμε ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη και θα αναζητήσουμε συνεννοήσεις, αλλά η ευθύνη αυτή δεν μπορεί να βαρύνει μόνο εμάς αλλά και τους άλλους. Για αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή ώστε η θέση μας μετά τις εκλογές να μας επιτρέπει να συνεισφέρουμε στην πολιτική σταθερότητα με νέους συσχετισμούς δυνάμεων.