Η μάχη για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής.

Άρθρο στην εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Δέκα έτη μετά το ξέσπασμα της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε η χώρα μας, οι πολίτες θα κληθούν σε μια εβδομάδα να κάνουν την πιο κρίσιμη επιλογή των τελευταίων χρόνων.

Να αποφασίσουν αν η χώρα θα μπει σε ένα μονοπάτι σταθερής ανάπτυξης για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σύνθετα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που εντάθηκαν από την κρίση, ή θα συνεχίσει με τη στασιμότητα στην οποία παραμένει καθηλωμένη εδώ και μια δεκαετία, γεγονός που μπορεί να απειλήσει την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα.

Την εμπειρία των μνημονίων της Ελλάδος την μοιράστηκαν άλλες τρεις χώρες, Ιρλανδία, Κύπρος και Πορτογαλία. Οι χώρες αυτές κατάφεραν με ένα μνημόνιο να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και να διασφαλίσουν πρόσβαση στις αγορές, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην εμπειρία των άλλων χωρών και αυτήν της Ελλάδας σχετίζεται με το γεγονός ότι στην δική μας περίπτωση στάθηκε αδύνατο όλα αυτά τα χρόνια να επιτευχθούν ευρύτερες συνεννοήσεις και συναινέσεις.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παραγνώρισαν τις αρνητικές συνέπειες για την πολιτική ζωή της χώρας και την αξιοπιστία της πολιτικής από τις μεγάλες μεταστροφές που υποχρεώθηκαν να κάνουν αμέσως μετά την εκλογική τους νίκη.

Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι το Σεπτέμβριο του 2015 είχαμε το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές από το 1974, περίπου 56,5%. Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στην πολιτική και τα πολιτικά κόμματα διότι σταδιακά υιοθέτησαν την άποψη ότι όλα τα κόμματα είναι ίδια και όταν εκλεγούν εφαρμόζουν τις ίδιες πολιτικές. 

Η αντίληψη αυτή σηματοδοτεί ήττα της πολιτικής και είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Ήττα επίσης για τη δημοκρατία και την πολιτική είναι η εκτίμηση ότι 13-15% των περίπου 450.000 νέων ψηφοφόρων επέλεξε στις ευρωεκλογές να ψηφίσει το ναζιστικό μόρφωμα.

Όλα αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα τα κόμματα τα οποία κλήθηκαν από τους πολίτες να κυβερνήσουν κατά την περίοδο της κρίσης, διότι διατρέχουμε τον κίνδυνο σε αυτές τις εκλογές να δούμε ακόμη μικρότερα ποσοστά συμμετοχής. Είναι υποχρέωση μας να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής στη συνείδηση των πολιτών και να τους πείσουμε ότι η πολιτική είναι ο προνομιακός χώρος επίλυσης των σύνθετων προβλημάτων.

Αυτό προϋποθέτει μια δημιουργική και ουσιαστική αντιπαράθεση στη βάση προγραμμάτων, τα οποία όμως λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και δεν βρίσκονται σε αναντιστοιχία με το τι πραγματικά μπορεί να προωθήσει μια κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Να γίνεται δηλαδή ο πολιτικός σχεδιασμός των προγραμμάτων αφού ληφθούν υπόψη οι δεσμεύσεις για δημοσιονομικούς στόχους που επέβαλε στη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ακροδεξιάς.

Διαφορετικά, διατρέχουμε τον κίνδυνο μετά τις εκλογές να επιβεβαιωθεί ότι οι προγραμματικές προτάσεις που καταθέτουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μη υλοποιήσιμες, αν δεν αλλάξουν οι δεσμεύσεις της χώρας. Αν συμβεί αυτό θα κλονιστεί απόλυτα η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι ίσως το μόνο πολιτικό κόμμα το οποίο έχει διδαχτεί από τα μαθήματα της κρίσης, καθώς το ΠΑΣΟΚ στάθηκε μόνο του να αντιμετωπίσει την κρίση όταν αυτή ξέσπασε, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον αντί για το κομματικό.

Σε αυτές τις εκλογές προσερχόμαστε με ένα ρεαλιστικό οικονομικό πρόγραμμα, γιατί πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να οδηγήσουμε τη χώρα σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη. Να απελευθερώσουμε  εγκλωβισμένες παραγωγικές δυνάμεις, προσελκύοντας νέες επενδύσεις δημιουργώντας νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Με την ανάπτυξη θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος και όσους χτυπήθηκαν από την κρίση.   

Οι προτάσεις μας προϋποθέτουν ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις για να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι θα προωθήσουμε τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν με τη πόλωση να οδηγηθούμε σε ένα νέο αδιέξοδο δικομματισμό ο οποίος θα συμβάλλει στο να παραταθεί η κρίση και η στασιμότητα της χώρας. Ας μην τους το επιτρέψουμε.

Η ψήφος στον Κίνημα Αλλαγής είναι ψήφος στην πολιτική σταθερότητα, είναι ψήφος στη λογική που σιγά σιγά επιστρέφει και δίνει διέξοδο και προοπτική ώστε η πολιτική να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία και η χώρα να βγει οριστικά και με ασφάλεια από την κρίση.