Πάντα παρών σε όλες τις μάχες της παράταξης

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη 

Κύριε Σαχινίδη, έχετε συμμετάσχει σε πολλές προεκλογικές περιόδους, πώς θα χαρακτηρίζατε αυτή που ολοκληρώνεται σήμερα;

Την προεκλογική αυτή περίοδο τη χαρακτηρίζει μια αντίφαση. Πολλοί πολίτες δεν συμμετέχουν στην προεκλογική συζήτηση, είτε γιατί έχει προεξοφληθεί το αποτέλεσμα των εκλογών είτε γιατί η πολιτική στη συνείδηση τους έχει απαξιωθεί. Η αντίδραση τους συνοψίζεται στη φράση όλοι ίδιοι είναι, όλα τα κόμματα μετά τις εκλογές τις ίδιες πολιτικές εφαρμόζουν. Άποψη που αν εδραιωθεί θα σηματοδοτεί την ήττα της πολιτικής και για αυτό προσπαθώ να την αντιπαλέψω στις συζητήσεις που κάνω. Αυτοί που συμμετέχουν στις συναντήσεις συζητούν περισσότερο για την μελλοντική πορεία της χώρας, και ιδιαίτερα της οικονομίας και λιγότερο για το δίλημμα των εκλογών όπως το θέτουν τα κόμματα.

Κληθήκατε σε συνθήκες οριακές για τη χώρα, να λάβετε κρίσιμες αποφάσεις από τις «ηλεκτρικές καρέκλες» του Υπουργείου Οικονομικών. Με την απόσταση που παρέχει ο χρόνος, ποια είναι η αξιολόγησή σας για όσα έγιναν σε εκείνη την περίοδο;

Η πείρα από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που μπήκαν στα μνημόνια έδειξε ότι αν δεν μπορείς να δανειστείς από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια, τότε ο μόνος τρόπος για να συνεχίσεις να εκπληρώνεις τις υποχρεώσεις σου για όσο διάστημα οι δαπάνες σου ξεπερνούν τα έσοδα είναι να δανειστείς μέσω των μνημονίων. Διαφορετικά οδηγείς τη χώρα σε χρεοκοπία. Τότε δεν μπορείς να πληρώσεις ούτε μισθούς και συντάξεις, ούτε για δημόσια υγεία και φάρμακα, ούτε για σχολεία και κοινωνικές πολιτικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από εμένα οι κ.κ. Στουρνάρας, Χαρδούβελης, Χουλιαράκης, Βαρουφάκης και Τσακαλώτος παρά το γεγονός ότι προερχόντουσαν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και κυβερνήσεις εφάρμοσαν ακριβώς τις ίδιες πολιτικές μείωσης ελλειμμάτων. Έτσι, μετατράπηκε το πρωτογενές έλλειμμα του 10% του ΑΕΠ που παραλάβαμε το 2009 από την κυβέρνηση της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ το 2018.

Αν λοιπόν από το 2010 αντί για σκληρές αντιπαραθέσεις και τα αντιμνημόνια της ΝΔ αρχικά και του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια είχαμε συνεννοηθεί, η χώρα δεν θα χρειαζόταν τρία μνημόνια δεν θα έμενε δέκα έτη σε κρίση ούτε θα πλήρωνε τόσο υψηλό κόστος σε όρους χαμένου ΑΕΠ και χαμένων θέσεων εργασίας.

Ας επιστρέψουμε στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, πώς βλέπετε τη θέση που μπορεί να έχει μετά την 7η Ιουλίου το Κίνημα Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό; Θα καταφέρει να διεμβολίσει αυτό που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως «νέο δικομματισμό»;

Οι πολίτες θα πρέπει να αποφύγουν τον πειρασμό να υποκύψουν σε ένα νέο αδιέξοδο δικομματισμό με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα παραμείνει διχασμένη και πολιτικά ασταθής. Παρά την πόλωση η αλήθεια είναι ότι στις ευρωεκλογές καταφέραμε να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2015. Εκτιμώ ότι στις εθνικές εκλογές θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις μας.

Η Φώφη Γεννηματά μιλάει για «υπεύθυνη αντιπολίτευση», ενώ κάποιοι στον ευρύτερο χώρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα έβλεπαν τη θέση του κόμματος ως «χρήσιμου εταίρου» σε μια πιθανή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, πολύ δε παραπάνω αν οι κάλπες δεν δώσουν αυτοδυναμία. Σ’ αυτό το πολιτικό «εκκρεμές» προς ποια πλευρά θα θέλατε να κατευθυνθεί το Κίνημα Αλλαγής;

Υπήρξαμε χρήσιμοι για τον τόπο το 2010, όταν μόνοι μας αναλάβαμε να προστατεύσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Αλλά και στη συνέχεια προτάξαμε το συμφέρον της χώρας από το κομματικό και συμφωνήσαμε από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ. Επομένως και τώρα δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα συνεισφέρουμε στη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, μέσω της ισχυρής εντολής που ζητάμε από τους πολίτες, ώστε αξιοποιώντας προβλέψεις του Συντάγματος να μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος κ. Γεννηματά δεν θα συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ. Θα ασκήσουμε μια υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση, προκειμένου να βοηθήσουμε και τη χώρα να βγει από την κρίση και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής που έχει τραυματιστεί στη συνείδηση των πολιτών.

Κλείνοντας, και με δεδομένο ότι σε δύο 24ωρα ανοίγουν οι κάλπες, με ποια επιχειρήματα θα πείθατε τους αναποφάσιστους πολίτες να ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής και γιατί οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να βάλουν έναν σταυρό προτίμησης στον Φίλιππο Σαχινίδη;

Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι ψήφος στη Λογική που σταδιακά επιστρέφει, ψήφος στην πολιτική σταθερότητα, ψήφος που θα επιταχύνει την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σε ότι αφορά την υποψηφιότητά μου, απέδειξα όλα αυτά τα χρόνια ότι υπερασπίστηκα τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών στις διαπραγματεύσεις που συμμετείχα με τους δανειστές ή στα Eurogroup, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων εξαιτίας του ελλείμματος αξιοπιστίας της χώρας.

Με την ίδια αποφασιστικότητα υπερασπίστηκα την άποψη μου για την παραγωγική ταυτότητα του νομού όταν δήλωσα ότι θα παραιτηθώ από υφυπουργός αν προωθηθούν τα σχέδια για εξόρυξη του λιγνίτη στην Ελασσόνα. Γεγονός που αν προχωρούσε θα οδηγούσε σε καταστροφή τη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας. Από κοινού με τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Καραχάλιο εργάστηκα για τη σύνδεση των Φαρσάλων με το φυσικό αέριο. Συνεργάστηκα ως υφυπουργός με την κ. Μπατζελή ώστε με τους ελέγχους στον ΕΛΟΓΑΚ -όπου πρότεινα να τοποθετηθεί ένας συντοπίτης αγελαδοτρόφος ως αντιπρόεδρος – εντάθηκαν οι έλεγχοι στο ισοζύγιο γάλακτος προκειμένου να μην χρησιμοποιείται εισαγόμενο γάλα στην παραγωγή φέτας. Κάτι το οποίο δεν γίνεται τώρα για αυτό η τιμή στο πρόβειο γάλα έπεσε στο 73-74 λεπτά το λίτρο. Βοήθησα με τις παρεμβάσεις μου ως Υπουργός το Συνεταιρισμό Τυρνάβου, Αργυροπουλίου και Δαμασίου αλλά και αλλού.

Ήμουν πάντα παρών σε όλες τις μάχες της παράταξης χωρίς να φοβηθώ το πολιτικό κόστος το οποίο ανέλαβα, υπερασπιζόμενος τις πολιτικές που ήταν ανάγκη να ακολουθήσουμε όταν άλλοι επέλεγαν να προστατέψουν το πολιτικό τους κεφάλαιο για το μέλλον.

Για όλα αυτά, αλλά και επειδή πιστεύω ότι ο νομός μας μπορεί να βγει από το τέλμα, στο οποίο οδηγήθηκε από τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ενίσχυση των υποδομών μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, ζητώ από τους συμπολίτες μου να με στηρίξουν. Γιατί θέλω και μπορώ, όπως φάνηκε από τη θητεία μου στο Υπουργείο Οικονομικών, να βοηθήσω το νομό μας και γιατί τελικά δεν είμαστε όλοι ίδιοι.