Ήμουν παρών στις μάχες, δε φοβήθηκα το πολιτικό κόστος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Ανδρέα Γιουρμετάκη

Κύριε Σαχινίδη δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης η χώρα παραμένει σε συνθήκες στασιμότητας. Υπάρχει ελπίδα να βγούμε από την κρίση τι προτείνει το Κίνημα Αλλαγής για να επιταχυνθεί η έξοδος από την κρίση;

Η χώρα οδηγήθηκε στην κρίση και στα µνηµόνια γιατί είχε εκτροχιαστεί δηµοσιονοµικά από τις πολιτικές της ΝΔ της περιόδου 2004 – 2009. Επιπρόσθετα, πριν από την κρίση, είχαμε µια οικονομία που ήταν μη ανταγωνιστική και εσωστρεφής.

Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι διέξοδο από το τέλμα της στασιμότητας στο οποίο έχουμε παγιδευτεί δίνει η διασφάλιση ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 3%.

Αυτό προϋποθέτει αναθεώρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μειωθεί η φορολογία και να ενισχυθεί το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων.

Οι δημόσιες επενδύσεις, µε τη σειρά τους, θα κινητοποιήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις σε τοµείς της οικονοµίας που είναι ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς.

Έτσι θα δημιουργηθούν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας µε καλούς µισθούς για τους ανέργους αλλά και για να επιστρέψουν τα παιδιά µας που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Έτσι θα εξασφαλιστούν πόροι για το κοινωνικό κράτος αλλά και για να στηριχτούν όσοι χτυπήθηκαν από την κρίση.

Είναι εφικτή η υλοποίηση όλων αυτών των μειώσεων στους φόρους που αναγγέλλουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ή οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης εξαφάνισαν τον δημοσιονομικό χώρο;

Η αναθεώρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου στη συνέχεια να σχεδιαστεί ποιες φορολογικές ελαφρύνσεις μπορούν να προκριθούν και πόσο μπορεί να αυξηθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία διότι, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, μετά τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ακροδεξιάς δεν υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, μπορεί να έχει δημιουργηθεί και δημοσιονομικό κενό.

Είναι λοιπόν παράδοξο ότι, σε μια περίοδο κατά την οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα έλλειμμα αξιοπιστίας, αντί να προστατέψουν την όση αξιοπιστία τους έχει απομείνει, επιμένουν σε ανακοινώσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις, χωρίς να διευκρινίζουν αν αυτές θα τις υλοποιήσουν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την αναθεώρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Διότι, αν η επόμενη κυβέρνηση σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας, τότε δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει καμία από τι προτάσεις για φορολογική ελάφρυνση. Αυτό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την δυσπιστία των πολιτών απέναντι όχι μόνο στην επόμενη κυβέρνηση αλλά στο σύνολο των κομμάτων.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει δηλώσει ότι μετά τις εκλογές θα ασκήσει χρήσιμη και εποικοδομητική αντιπολίτευση και είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει σε ένα διάλογο για την αναθεώρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτό όμως προϋποθέτει ότι η χώρα, όταν προσέλθει στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα προοδευτικών αλλαγών σε θεσμούς και οικονομία. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να τοποθετηθούν ως προς το θέμα της αναθεώρησης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και ειδικά ως προς τις προοδευτικές αλλαγές που πρέπει να προταθούν στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους.

Σας έχω ακούσει να λέτε ότι η πολιτική σταθερότητα και οι ευρύτερες συνεννοήσεις είναι προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Από την άλλη πλευρά επιμένετε ότι δεν θα συμμετάσχετε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ αυτό θα μας οδηγήσει σε εκλογές με απλή αναλογική με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομία.

Η χώρα πλήρωσε βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος από την κρίση γιατί, σε αντίθεση με όσα συνέβησαν σε άλλες χώρες που είχαν μνημόνια, στην Ελλάδα τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά επέλεξαν να μη συναινέσουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας μέσω της προώθησης προοδευτικών αλλαγών.

Δεν είναι τυχαίο ότι, έπειτα από εμένα, οι κ.κ. Στουρνάρας, Χαρδούβελης, Χουλιαράκης, Βαρουφάκης και Τσακαλώτος, παρά το γεγονός ότι προερχόντουσαν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και κυβερνήσεις, εφάρμοσαν ακριβώς τις ίδιες πολιτικές μείωσης ελλειμμάτων. Έτσι, το πρωτογενές έλλειμμα του 10% του ΑΕΠ που παραλάβαμε το 2009 από την κυβέρνηση της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή μετατράπηκε σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ το 2018.

Αν λοιπόν από το 2010, αντί για σκληρές αντιπαραθέσεις και τα αντιμνημόνια της ΝΔ αρχικά και του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια, είχαμε συνεννοηθεί, η χώρα δεν θα χρειαζόταν τρία μνημόνια. Δεν θα έμενε δέκα έτη σε κρίση και δεν θα πλήρωνε τόσο υψηλό κόστος σε όρους χαμένου ΑΕΠ και χαμένων θέσεων εργασίας.

Είμαστε το μόνο κόμμα που πήρε δύσκολες αποφάσεις τα χρόνια της κρίσης και πρόταξε το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό συμφέρον, όπως έκαναν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και το 2014 αντίστοιχα, τότε που οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές γιατί Σαμαράς και Τσίπρας ήθελαν να γίνουν Πρωθυπουργοί.

Είναι λογικό λοιπόν να λέμε ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη και ότι θα αναζητήσουμε συνεννοήσεις, αλλά η ευθύνη αυτή δεν μπορεί να βαραίνει μόνο εμάς. Για αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή, ώστε η θέση μας μετά τις εκλογές να μας επιτρέπει να συνεισφέρουμε στην πολιτική σταθερότητα με νέους συσχετισμούς δυνάμεων.

Είστε υποψήφιος στη Λάρισα. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για τον νομό και γιατί να σας ψηφίσει κάποιος;

Απέδειξα όλα αυτά τα χρόνια ότι υπερασπίστηκα τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στα Eurogroup αλλά και σε διεθνείς συναντήσεις σε Ουάσιγκτον, Παρίσι, Βερολίνο. Όλα αυτά παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων που προκαλούσε στο εξωτερικό το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας.

Με την ίδια αποφασιστικότητα υπερασπίστηκα την άποψη μου για την παραγωγική ταυτότητα του νομού όταν δήλωσα ότι θα παραιτηθώ από υφυπουργός αν προωθηθούν τα σχέδια για εξόρυξη του λιγνίτη στην Ελασσόνα. Αν τα σχέδια αυτά υλοποιούνταν, τότε η Ελασσόνα και ο Τύρναβος θα έχαναν την παραγωγική τους ταυτότητα.

Ήμουν πάντα παρών σε όλες τις μάχες της παράταξης χωρίς να φοβηθώ το πολιτικό κόστος και υπερασπίστηκα τις πολιτικές που ήταν ανάγκη να ακολουθήσουμε. Άλλοι επέλεγαν να προστατέψουν το πολιτικό τους κεφάλαιο για το μέλλον.

Για όλα αυτά, αλλά και επειδή πιστεύω ότι ο νομός μας μπορεί να βγει από το τέλμα στο οποίο οδηγήθηκε από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώ από τους συμπολίτες μου να με στηρίξουν. Γιατί θέλω και μπορώ, όπως φάνηκε από τη θητεία μου στη Βουλή και στο Υπουργείο Οικονομικών, να βοηθήσω τον νομό μας. Γιατί, τελικά, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.