Το συναίσθημα ξανά στην πολιτική

ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 23-24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Η περιπέτεια υγείας της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά ταρακούνησε όλους τους ανθρώπους στο Κίνημα, αλλά και έξω από αυτό. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το συναίσθημα κατέκλεισε το χώρο της πολιτικής. Ο Πρωθυπουργός, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και πολλοί άνθρωποι, εντός κι εκτός πολιτικής, έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους.

Η προσωπική μάχη που δίνει η Φώφη Γεννηματά για την υγεία της την ώθησε στην απόφαση να παραιτηθεί από την διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Με το αίσθημα ευθύνης που την διακρίνει  ζήτησε να συνεχιστούν οι διαδικασίες σύμφωνα με τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων. Γιατί αναγνωρίζει ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της κρίσης πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης που έρχονται να προστεθούν στις μακροχρόνιες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να είναι έτοιμη ενόψει των εθνικών εκλογών. Στόχος των ηγεσιών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε γίνουν, θα είναι η απομείωση της εκλογικής δύναμης του Κινήματος Αλλαγής, για να διασφαλίσουν την δική τους πορεία.

Τα αποτελέσματα των εκλογών πρόσφατα στη Γερμανία δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας για την δυνατότητα των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων να πρωταγωνιστήσουν στην πολιτική ζωή της χώρας τους. Όπως συμβαίνει στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στις Σκανδιναβικές χώρες. Αυτό το μήνυμα για ανασύνταξη των κοινωνικών δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας, του Προοδευτικού Φιλελευθερισμού, της Οικολογίας και της Ανανεωτικής  Αριστεράς στην Ελλάδα καλούνται να μετουσιώσουν σε πράξη οι υποψήφιοι του Κινήματος Αλλαγής. Στόχος τους πρέπει να είναι να μετασχηματιστεί η Δημοκρατική Παράταξη σε πρωταγωνίστρια, ώστε κάποια στιγμή στο πολύ κοντινό μέλλον να δώσει ξανά ένα κεντροαριστερό/σοσιαλιστή πρωθυπουργό. Έναν προοδευτικό πρωθυπουργό που θα προτάξει θετικές για την κοινωνία μεταρρυθμίσεις, ώστε να καλύψουμε την απόσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη που μεγάλωσε στα χρόνια της κρίσης και να αντιμετωπίσουμε με το μικρότερο δυνατό βραχυπρόθεσμο κόστος τις μεγάλες προκλήσεις.

Ο τελευταίος σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της χώρας μίλησε πολλά χρόνια πριν γίνουν τάση ή εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για προκλήσεις όπως η πράσινη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ανάγκη για ευρωομόλογα, η τραπεζική ένωση, η κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Τότε που για κάποιους όλα αυτά ήταν είτε πολυτέλεια, είτε ουτοπίες. Σήμερα όλα αυτά μοιάζουν σχεδόν αυτονόητα. Σημασία όμως έχει να κοιτάμε το μέλλον, να μην στεκόμαστε μοιρολατρικά στο παρελθόν. Διότι μπροστά μας έχουμε μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως την είσοδό σε μια περίοδο διαρκών κρίσεων, οικονομικών, ενεργειακών, πανδημίας, που απαιτούν να προετοιμαστούμε ώστε να γίνουμε ανθεκτικότεροι και δυναμικότεροι. Με παροχή στήριξης  στις ευάλωτες ομάδες και τους αδύνατους, χωρίς αποκλεισμούς και αδικίες, προς όφελος των πολλών.

Οι υποψήφιοι πρέπει να επαναφέρουν την πολιτική στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της. Να μιλήσουν για τις αξίες και τις ιδέες που πρέπει να ασπάζεται ένα σύγχρονο σοσιαλιαδημοκρατικό κόμμα στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Να μιλήσουν για τα πεδία συναίνεσης όπως στα εθνικά ή υγειονομικά θέματα. Αλλά και για τα πεδία αντιπαράθεσης όπως η δίκαιη κατανομή του νέου πλούτου που παράγεται, η μάχη για μείωση ανισοτήτων πλούτου και εισοδημάτων, οι προτεραιότητες για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής, η αντίθεση στον εθνικισμό. Με τις τοποθετήσεις τους πρέπει να φέρουν το συναίσθημα ως αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής και με αυτό να θέσουν τον πήχη της συμμετοχής πολύ ψηλά. Με τελικό στόχο να μεγαλώσει η παράταξη, ώστε να αποκτήσει τη δυναμική που δίνει διέξοδο και ουσιαστικές λύσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπερβούμε – αν δεν προκύψουν προβλήματα υγειονομικά- τους 150.000-160.000 ψηφοφόρους.

Οι προκλήσεις για τη Δημοκρατική Παράταξη είναι μεγάλες και ο μετασχηματισμός της αναγκαίος περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Στην πρόκληση αυτή προκρίνω ως καταλληλότερο – από τους υποψηφίους – να ανταποκριθεί τον Γ. Παπανδρέου.