Δεν εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ ούτε το αντιΣΥΡΙΖΑ, ούτε το αντιΔεξιό μέτωπο

Συνέντευξη στο Χ. Δρούζια δημοσιεύτηκε στο Καρφί 1 Οκτωβρίου 2022

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων μονοπωλεί σχεδόν την πολιτική συζήτηση το τελευταίο διάστημα. Τι περιμένετε από την Εξεταστική; Θα μάθει τελικά ο κόσμος την αλήθεια;

Η ΝΔ εμποδίζει το έργο της Εξεταστικής ώστε οι πολίτες να μην μάθουν την αλήθεια για τις παρακολουθήσεις. Η παρακολούθηση ευρωβουλευτή που στη συνέχεια εξελέγη Πρόεδρος του τρίτου κόμματος δεν είναι αποτέλεσμα θεσμικών ελλειμμάτων όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Είναι αποτέλεσμα μιας διαχρονικής καθεστωτικής αντίληψης που διαπνέει τη ΝΔ και υπερβαίνει τη φράση l’ état, c’ est moi. Τέτοιες αντιλήψεις όταν κυριαρχούν στην πολιτική πρακτική οδηγούν σε τερατογενέσεις.

Πώς «είδατε» το πακέτο οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και ψήφισε η Βουλή; Πού διαφέρει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ;

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε παροχές 5,5 δις οι οποίες προστίθενται στα 43,3 δις που δόθηκαν για την πανδημία την περίοδο 2020-2022. Επιπρόσθετα,  υπόσχεται ότι όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, από τα υπεραυξημένα έσοδα των έμμεσων φόρων λόγω πληθωρισμού, θα χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Ταυτόχρονα, εγκαλεί την αντιπολίτευση ότι με τις προτάσεις της θέτει σε διακινδύνευση τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Προφανώς λόγω πρότερης εμπειρίας η ΝΔ διεκδικεί αποκλειστικότητα στις δημοσιονομικές υπερβάσεις που οδηγούν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.  

Μετά από τρείς μεγάλες κρίσεις με το χρέος κοντά στο 180% του ΑΕΠ η έμφαση στη δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να είναι στο ποιος προσφέρει περισσότερα, αλλά που στοχεύει η κάθε παρέμβαση, ποιος ωφελείται από αυτήν και ποια η δυνητική της αποτελεσματικότητα. Αυτή η προτεραιότητα βρίσκεται πίσω από τις στοχευμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας, μετά και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας;

Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας δικαιώνουν το χαρακτηρισμό που της απέδωσα σε ομιλία μου στη Βουλή το Μάιο του 2010 ότι λειτουργεί ως «λαθρεπιβάτης» του πολιτικού συστήματος. Ήταν υπεύθυνη για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό κατά τη διακυβέρνηση 2004-2009 αλλά απούσα τις κρίσιμες  στιγμές που απαιτούσαν εθνική συναίνεση και συνεννόηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεγαλώσει το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος της κρίσης και να παραταθεί η διάρκεια της.

Η διακυβέρνηση της τριετίας (2019-2022) επιβεβαιώνει την άποψη ότι η ΝΔ  διδάχτηκε λίγα από την κρίση που μας οδήγησε στα μνημόνια και την εποπτεία. Η χώρα με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει τη μεγαλύτερη ευκαιρία να προχωρήσει στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και να γίνει πιο εξωστρεφής. Η ΝΔ αξιοποιεί τους πόρους όχι με βάση τις ανάγκες της χώρας και των πολιτών αλλά με στενή πελατειακή λογική.

Αντί να δώσουμε προτεραιότητα σε δίκτυα, διασυνδέσεις και αποθήκευση για να διασφαλίσουμε ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία η κυβέρνηση δέσμευσε πόρους σε κατ’ επίφαση πράσινες δράσεις και χωρίς μέριμνα για δίκαιη πράσινη μετάβαση.

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες έρευνες υπάρχει μείωση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Σε ποιους λόγους το αποδίδετε;

Τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν επιβεβαιώνονται πάντα από τα εκλογικά αποτελέσματα. Για αυτό απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ να εργάζεται σκληρά, να εξειδικεύει και να επικοινωνεί τις προγραμματικές του προτάσεις ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τις θέσεις μας για το πως θα ξεπεράσουμε τις συνέπειες των αλλεπάλληλων κρίσεων και το όραμα μας για την πορεία της χώρας.  

Έπειτα από την κοινή γραμμή στο θέμα των παρακολουθήσεων, είναι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο κοντά, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί παράγοντες;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν ετεροπροσδιορίζεται. Δεν μας εξέφραζε το αντισυριζα μέτωπο που υπηρετεί τις στρατηγικές της ΝΔ ούτε μας εκφράζει το αντιδεξιό μέτωπο που υπηρετεί τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν πολλοί που με αφορμή την αντιδημοκρατική παρεκτροπή της κυβέρνησης και τις ταξικά μεροληπτικές πολιτικές της λένε ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τη συγκρότηση αντιδεξιού μετώπου. Ξεχνούν ότι πριν λίγα χρόνια μας αποκαλούσαν προδότες. Αυτοί τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα ταυτίστηκαν με τη δεξιά στην κριτική έναντι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ταυτίστηκαν με τη ΝΔ του κ. Σαμαρά, χτίζοντας στις πλατείες το αντιμνημονιακό μέτωπο. Αργότερα, το 2015 δεν προσέφυγαν στο ΠΑΣΟΚ ή στο ΠΟΤΑΜΙ για να συγκροτήσουν προοδευτική κυβέρνηση αλλά επέλεξαν τους ακροδεξιούς της ΝΔ, τους ΑΝΕΛ.  

Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπό προϋποθέσεις να συνεργαστεί στις επόμενες εκλογές με το πρώτο κόμμα, ώστε να μην στηθούν δεύτερες ή ακόμα και τρίτες κάλπες;

Οι συνεργασίες όταν γίνονται αυτοσκοπός με το πρόσχημα της πολιτικής σταθερότητας οδηγούν στην απαξίωση της πολιτικής. Ενισχύουν τη δυσπιστία των πολιτών έναντι των παραδοσιακών κομμάτων οδηγώντας τους σε ακραία αντισυστημικά κόμματα. Κυβέρνηση χωρίς ουσιαστική προγραμματική σύγκλιση σε βασικές προτεραιότητες δεν έχει μέλλον. Εμείς θέτουμε ως προτεραιότητα το δίκαιο πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας δίνοντας ευκαιρίες στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα να παράξουν νέο πλούτο με μείωση των ανισοτήτων. Να προστατέψουμε όσους κτυπήθηκαν από την κρίση. Να δώσουμε προοπτικές στους νέους ανθρώπους. Ήρθε η ώρα οι πολίτες να φέρουν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ως πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή για να δώσει στη χώρα μια ασφαλή προοπτική σε ένα μεταβαλλόμενο και ασταθές γεωοικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο.