2 Νοεμβρίου 2022 – Αθήνα
1. ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Σε λίγους μήνες θα κληθούμε να δώσουμε την κρισιμότερη μάχη για την παράταξη μας μετά την μεγάλη ήττα στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012.
Τότε κλονίστηκε ο δικομματικός κοινοβουλευτισμός της περιόδου 1977-2012. Το ΠΑΣΟΚ έχασε τη στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που το κατέστησαν πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Η πορεία αυτή δεν ήταν μοναχική. Αντίστοιχη ήταν και η πορεία σχεδόν όλων των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων ακόμη και σε χώρες που δεν είχαν τη δική μας εμπειρία με την προσφυγή στα μνημόνια.
Αντίθετα Σοσιαλιστικά κόμματα που ήταν στην κυβέρνηση όταν η χώρα τους προσέφυγε στα μνημόνια σήμερα είναι ξανά στην κυβέρνηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Πορτογαλία και δευτερευόντως την Ισπανία.
Καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές το 2023 είναι χρήσιμο να δούμε τι έφταιξε για την πορεία των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και πως μπορούμε να ανασυνταχθούμε.
Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό φταίει η ήττα μας στη μάχη των ιδεών.
Η αποδοχή –σιωπηρή ή με αντιρρήσεις– των παραδοχών της Συναίνεσης της Ουάσιγκτον για πλήρη απελευθέρωση των αγορών, μείωση του εποπτικού ρόλου του κράτους στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, την μονομερή έμφαση στην ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις υποβαθμίζοντας τη σημασία της ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων.
Αυτά οδήγησαν σε ενίσχυση της αβεβαιότητας και επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών και προοπτικών κοινωνικών στρωμάτων που παραδοσιακά αναζητούσαν πολιτική έκφραση μέσα από αυτά.
Ένας δεύτερος λόγος για την καθοδική πορεία υπήρξε η αδύναμη και αναποτελεσματική προετοιμασία των μελών και ψηφοφόρων τους και η ανεπαρκής αντίδραση τους στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.
Θέσεις εργασίας στην Ευρώπη καταστρέφονταν γιατί μεταφέρθηκαν στην Ασία χωρίς όμως σε πολλές χώρες να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική επανακατάρτισης για αυτούς που έμεναν χωρίς δουλειά ή ζούσαν σε περιοχές που αποβιομηχανοποιούνταν.
Αυτό οδήγησε στην πράξη να επιλεγεί η μείωση φόρων εισοδήματος κεφαλαίου και να αυξηθούν οι φόροι εισοδήματος από την εργασία για να μείνουν στην χώρα οι επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να περικοπούν τα επιδόματα ανεργίας για να υποχρεωθούν οι άνεργοι να δουλέψουν, τα κοινωνικά προγράμματα οι επενδύσεις στις υποδομές παιδείας και υγείας για δημοσιονομικούς λόγους.
Τρίτος παράγοντας η αναδιάταξη της κοινωνικής διαστρωμάτωσης ως αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης της οικονομίας και η δημιουργία νέων ταυτοτήτων.
Μια ερμηνεία για την τάση αυτή προσφέρει μια έρευνα μιας ομάδας υπό τον Πικετί.
Οι πλούσιοι και οι μορφωμένοι στο παρελθόν ψήφιζαν συντηρητικά κόμματα ενώ οι πιο φτωχοί και χωρίς παιδεία ψήφιζαν σοσιαλδημοκράτες ή εργατικούς.
Μέχρι την αρχή του 21ου αιώνα είχε συντελεστεί μια έντονη αντιμετάθεση: Οι πολίτες με υψηλή εκπαίδευση ψηφίζουν τώρα αριστερά στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα πράσινα κόμματα, ενώ οι ελίτ των υψηλών εισοδημάτων και του πλούτου συνεχίζουν να ψηφίζουν δεξιά.
Ταυτόχρονα, όλο περισσότεροι πολίτες με χαμηλό εισόδημα και περιορισμένη μόρφωση ελκύονται από τον εθνικιστικό, λαϊκίστικο και αντιμεταναστευτικό λόγο των δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων.
Συμπέρασμα: Η έξαρση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων κατά την τελευταία τριακονταετία προκλήθηκε από την οικονομική πολιτική που υπαγορεύονταν από την Συναίνεση της Ουάσιγκτον. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Τρίτου Δρόμου και όχι μόνο δεν αντιτάχθηκαν σε αυτές τις επιλογές το πλήρωσαν και συνεχίζουν να το πληρώνουν ακριβά.
Η μερική ανάκαμψη των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Πορτογαλία, Ισπανία και Γερμανία και στη Δανία δημιούργησε την προσδοκία επιστροφής μας σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Τα πρόσφατα όμως αρνητικά αποτελέσματα στη Γαλλία, Σουηδία και Ιταλία δείχνουν ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Ιδιαίτερα στις συνθήκες που συνδιαμορφώνουν οι συνέπειες της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ανακατατάξεις θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και μπορεί να επιταχύνουν τις εξελίξεις προς επιλογές που θα θέτουν σε διακινδύνευση την ίδια την δημοκρατία.
Ο Μπράνκο Μιλάνοβιτς στο βιβλίο του «Καπιταλισμός χωρίς αντίπαλο» αναδεικνύει τον κίνδυνο για τις χώρες του δυτικού καπιταλισμού να δούνε τους πολίτες να γοητεύονται από οικονομικές επιδόσεις χωρών χωρίς πολιτικές ελευθερίες και δημοκρατική λειτουργία κομμάτων.
Εξίσου σημαντικός είναι ο κίνδυνος να διολισθήσουν σε μια νέα εκδοχή του καπιταλισμού όπου μια κοινωνική και οικονομική ελίτ θα αυτοδιαιωνίζεται καρπούμενη το μεγαλύτερο μερίδιο από τα νέα εισοδήματα και τον πλούτο που δημιουργείται.
Στις παρούσες αντίξοες συνθήκες οι Σοσιαλδημοκράτες για να επανέλθουν ως πρωταγωνιστές, οφείλουν να εξηγήσουν:
Πως θα κτυπήσουν τις ανισότητες εισοδήματος και πλούτου.
Πως θα ενισχύσουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κινητικότητα.
Πως θα υπερασπιστούν και θα βελτιώσουν τη Δημοκρατία ειδικά μετά και την αποκάλυψη της αντιδημοκρατικής παρεκτροπής των υποκλοπών.
2. Η ΤΡΙΕΤΙΑ ΤΗΣ ΝΔ 2019-2022
Ας αξιολογήσουμε κατ’ αρχήν τις επιλογές της ΝΔ κατά την τριετή διακυβέρνηση της ως προς τις προτεραιότητες που προανέφερα.
Η διακυβέρνηση της τριετίας (2019-2022) επιβεβαιώνει την άποψη ότι η ΝΔ διδάχτηκε λίγα από την κρίση που μας οδήγησε στα μνημόνια και την ενισχυμένη εποπτεία.
Οι πρόσφατοι πανηγυρισμοί της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας δικαιώνουν το χαρακτηρισμό που της απέδωσα σε ομιλία μου στη Βουλή το Μάιο του 2010 ότι λειτουργεί ως «λαθρεπιβάτης» του πολιτικού συστήματος.
Ήταν υπεύθυνη για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό αλλά απούσα τις κρίσιμες στιγμές που απαιτούσαν εθνική συναίνεση και συνεννόηση.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεγαλώσει το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος της κρίσης και να παραταθεί η διάρκεια της.
Εκ των υστέρων απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αυτοκριτική για την περίοδο εκείνη αλλά και για τη στάση της μετά το ξέσπασμα της κρίσης τότε που ύψωνε «περήφανα» τη σημαία του αντιμνημονίου πρώτη όπως καυχιόταν ο τότε αρχηγός της.
Μετά τις σημαντικές αποφάσεις της ΕΕ η χώρα με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει τη μεγαλύτερη ευκαιρία να προχωρήσει στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και να γίνει πιο εξωστρεφής.
Η ΝΔ όμως αξιοποιεί τους πόρους όχι με βάση τις ανάγκες της χώρας και των πολιτών αλλά με στενή πελατειακή λογική.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι αντί να δώσουμε προτεραιότητα σε δίκτυα, διασυνδέσεις και αποθήκευση για να διασφαλίσουμε ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία η κυβέρνηση δέσμευσε πόρους σε κατ’ επίφαση πράσινες δράσεις και χωρίς μέριμνα για δίκαιη πράσινη μετάβαση.
Αλλά δείτε και τι επιλογές έκανε στον τομέα της υγείας σε σύγκριση με Ιταλία και Πορτογαλία για παράδειγμα.
Για την αντιμετώπιση της κρίσης πανδημίας – όπως δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία – η κυβέρνηση της ΝΔ ξόδεψε πολλά για τη στήριξη της οικονομίας αλλά άστοχα αφού δεν την προφύλαξε περισσότερο σε σχέση με οικονομίες άλλων χωρών που ξόδεψαν λιγότερα.
Αυτό τροφοδότησε μια μεγάλη αύξηση του δημοσίου χρέους.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις η ΕΚΤ άρχισε την αναθεώρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής το κόστος δανεισμού της Ελλάδας εκτινάχθηκε δυσανάλογα σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν επίσης υψηλό δημόσιο χρέος.
Οι εξελίξεις αυτές απομακρύνουν το ενδεχόμενο αναβάθμισης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα με ότι συνεπάγεται αυτό.
Στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων έχει προχωρήσει από το 2019 σε ιδεολογικά μεροληπτικές μειώσεις φορολογίας εισοδήματος από το κεφάλαιο σε βάρος της φορολογίας εισοδήματος από την εργασία.
Μείωσε ταυτόχρονα τη φορολογία εταιρικών κερδών και μερισμάτων.
Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση για αφορολόγητες γονικές παροχές για περιουσία μέχρι και 800.00 ευρώ όπως και η απόφαση να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος στον ΕΝΦΙΑ που ουσιαστικά αφορά κατόχους με ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ.
Αυτά δείχνουν ποιες τελικά είναι οι οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες της ΝΔ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη αδράνεια της στο μέτωπο του πληθωρισμού επιβάλλει στους οικονομικά αδύναμους πολίτες έναν από τους χειρότερους φόρους: τον «φόρο πληθωρισμού».
Αυτός χτυπά δυσανάλογα τα φτωχά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα – υποβαθμίζοντας το βιοτικό τους επίπεδο – μέσω δύο διαφορετικών καναλιών.
Μέσω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και μέσω της ουσιαστικής αύξησης των έμμεσων φόρων που τα επηρεάζει δυσανάλογα σε σχέση με τα μεσαία προς υψηλά και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα.
Σε αυτές τις συνθήκες ο φόρος πληθωρισμού το επόμενο διάστημα θα οδηγήσει και σε αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων και των ανισοτήτων πλούτου.
Η δυστοκία της κυβέρνησης της ΝΔ – παρά τις επικοινωνιακές διακηρύξεις της περί μεταρρυθμίσεων – ως προς την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών προς ενίσχυση του ανταγωνισμού σε τομείς της οικονομίας με σημαντική συνεισφορά στην δημιουργία ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και στην απασχόληση οδηγεί σε ανεξέλεγκτη πορεία τον πληθωρισμό και εκθέτει περισσότερο την οικονομία στο κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού.
Η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που συνδέονται με το Ελληνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού αυτό όμως προϋποθέτει πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει υποχωρώντας σε επιχειρηματικές πιέσεις ή πελατειακές λογικές.
Για την ανάσχεση των αρνητικών συνεπειών του πληθωρισμού το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτείνει στοχευμένα μέτρα όπως τη μείωση προσωρινά έμμεσων φόρων σε βασικά αγαθά, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και χορήγηση ενός νέου ΕΚΑΣ ώστε να στηριχτούν 350 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι. Τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν αυτούς που πραγματικά πλήττονται από την ακρίβεια χωρίς να εξωθήσουν την δημοσιονομική πολιτική στις ακρότητες που το 2009 έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της άτακτης χρεοκοπίας.
Πρόσφατα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε παροχές 5,5 δις οι οποίες προστίθενται στα 43,3 δις που δόθηκαν για την πανδημία την περίοδο 2020-2022.
Επιπρόσθετα, υπόσχεται ότι όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, από τα υπεραυξημένα έσοδα των έμμεσων φόρων λόγω πληθωρισμού, θα χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.
Ταυτόχρονα, μας εγκαλεί ότι με τις προτάσεις μας θέτουμε σε διακινδύνευση τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Προφανώς λόγω πρότερης εμπειρίας η ΝΔ διεκδικεί αποκλειστικότητα στις δημοσιονομικές υπερβάσεις που οδηγούν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Μετά από τρείς μεγάλες κρίσεις με το χρέος κοντά στο 170% του ΑΕΠ η έμφαση στη δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να είναι στο ποιος προσφέρει περισσότερα, αλλά που στοχεύει η κάθε παρέμβαση, ποιος ωφελείται από αυτήν και ποια η δυνητική της αποτελεσματικότητα.
Αυτή η προτεραιότητα βρίσκεται πίσω από τις στοχευμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Η ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές επιχειρεί να αξιοποιήσει το πολιτικό πλεονέκτημα του «κολοβού» δικομματισμού που προέκυψε από τις εκλογές του 2019.
Στα τρία χρόνια που είναι στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ανακτήσει την αξιοπιστία που απώλεσε από τα πεπραγμένα της τετραετούς συγκυβέρνησης με την εθνικιστική ακροδεξιά των ΑΝΕΛ.
Έτσι, σήμερα η χώρα δεν έχει ουσιαστικά αξιωματική αντιπολίτευση.
Αυτό δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία και την ποιότητα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Το Κίνημα Αλλαγής διατηρεί σε σημαντικό βαθμό τη στήριξη που άρχισε να κερδίζει από την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές που οδήγησαν στην εκλογή του Προέδρου Ν. Ανδρουλάκη.
Η εκλογική αναμέτρηση το 2023 μπορεί να οδηγήσει σε ανακατάταξη της αρχιτεκτονικής που διαμορφώθηκε το 2012 και μετεξελίχθηκε σε «κολοβό» δικομματισμό το 2019.
Για να αποκτήσει η χώρα μια νέα προοπτική αυτός πρέπει να ανατραπεί.
Για αυτό θεωρώ τη μάχη του 2023 ως την κρισιμότερη για την παράταξη μας.
Η μεγάλη πρόκληση για το Κίνημα Αλλαγής είναι να έλθει μετά τις εκλογές ως πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή της χώρας όπως συνέβη και με άλλα Σοσιαλιστικά και Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη.
Η ΝΔ ήρθε στην εξουσία διαφημίζοντας το ηθικό πλεονέκτημα. Τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα της στερούν το δικαίωμα να το επικαλείται.
Η ΝΔ με τις επιλογές της έδειξε ότι δεν επιθυμεί να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια για τις παρακολουθήσεις.
Η παρακολούθηση ευρωβουλευτή που στη συνέχεια εξελέγη Πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος δεν είναι αποτέλεσμα θεσμικών ελλειμμάτων όπως υποστηρίζουν κάποιοι.
Είναι αποτέλεσμα μιας διαχρονικής καθεστωτικής αντίληψης που διαπνέει τη ΝΔ και υπερβαίνει τη φράση l’ état, c’ est moi.
Τέτοιες αντιλήψεις όταν κυριαρχούν στην πολιτική πρακτική οδηγούν σε τερατογενέσεις.
Μας ρωτάνε πολλοί προκλητικά: την επομένη των εκλογών με ποιόν θα πάτε;
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν ετεροπροσδιορίζεται.
Δεν μας εξέφραζε το αντισυριζα μέτωπο που υπηρετεί τις στρατηγικές της ΝΔ ούτε μας εκφράζει το αντιδεξιό μέτωπο που υπηρετεί τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχουν πολλοί που με αφορμή την αντιδημοκρατική παρεκτροπή της κυβέρνησης και τις ταξικά μεροληπτικές πολιτικές της λένε ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τη συγκρότηση αντιδεξιού μετώπου.
Ξεχνούν αυτοί ότι πριν λίγα χρόνια μας αποκαλούσαν προδότες. Αυτοί τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα ταυτίστηκαν με τη δεξιά στην κριτική έναντι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Ταυτίστηκαν με τη ΝΔ του κ. Σαμαρά, χτίζοντας στις πλατείες το αντιμνημονιακό μέτωπο.
Αργότερα, το 2015 δεν προσέφυγαν στο ΠΑΣΟΚ ή στο ΠΟΤΑΜΙ για να συγκροτήσουν προοδευτική κυβέρνηση αλλά επέλεξαν τους ακροδεξιούς της ΝΔ, τους ΑΝΕΛ.
Οι συνεργασίες όταν γίνονται αυτοσκοπός με το πρόσχημα της πολιτικής σταθερότητας οδηγούν στην απαξίωση της πολιτικής.
Ενισχύουν τη δυσπιστία των πολιτών έναντι των παραδοσιακών κομμάτων οδηγώντας τους σε ακραία αντισυστημικά κόμματα.
Κυβέρνηση χωρίς ουσιαστική προγραμματική σύγκλιση σε βασικές προτεραιότητες δεν έχει μέλλον.
3. ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στο επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει το όραμα του για τη χώρα και τις προγραμματικές του θέσεις.
Μετά την εμπειρία της δεκαετίας των κρίσεων έχουμε υποχρέωση να εξηγήσουμε στους Έλληνες – μέσα από τα μαθήματα που διδαχτήκαμε από την πορεία που μας οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας – ποιες είναι οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες μας.
Οι προτεραιότητες αυτές πρέπει να αναδειχτούν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο.
Κεντρική θέση στο υπό κατάρτιση πρόγραμμα θα πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση του παραγωγικού προτύπου ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό στις κρίσεις, πιο δυναμικό στις αναπτυξιακές επιδόσεις με διακριτή την κοινωνική διάσταση της οικονομικής πολιτικής που προτείνουμε.
Εξίσου σημαντική προτεραιότητα η θωράκιση της Δημοκρατίας και των θεσμών ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για αντιδημοκρατικές παρεκτροπές.
Ξεκινώ με την οικονομία.
Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και του ρόλου της μεταποίησης στην ελληνική οικονομία πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης και να μην αφεθεί αποκλειστικά στις δυνάμεις της αγοράς μέσω της ροής των κεφαλαίων.
Να δεσμευτούμε ότι η δική μας αναπτυξιακή πρόταση θα διαχέει τα οφέλη σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα, με προτεραιότητα όσους θίχτηκαν από τις κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας.
Τώρα που η Ευρώπη προτάσσει τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό οι Σοσιαλιστές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι η κατανομή των βαρών του μετασχηματισμού θα γίνει δίκαια.
Ότι θα περιοριστεί η ενεργειακή φτώχεια και θα προστατευτούν οι πλέον ευάλωτοι από την ακρίβεια.
Ότι θα διασφαλίσουμε ποιοτική δημόσια παιδεία, υγεία και κοινωνική στέγη.
Σε μια περίοδο διαρκών μετασχηματισμών θα δοθεί προτεραιότητα στα προγράμματα διαρκούς κατάρτισης.
Να εξηγήσουμε ποιες είναι οι συγκυριακές ευκαιρίες που διαμορφώνει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το RePowerEU και ποιοι οι κίνδυνοι από λανθασμένες επιλογές.
Ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός δεν λύνει το πρόβλημα των ανισοτήτων.
Αντίθετα, χωρίς σχεδιασμό και πρόνοια οι ανισότητες θα διευρυνθούν λόγω του μετασχηματισμού.
Να εξηγήσουμε τι πρέπει να αλλάξει στο ελληνικό σχέδιο Ελλάδα 2.0 για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να διευκολύνουμε τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ότι θα υιοθετήσουμε το στόχο για πλήρη απασχόληση.
Ότι θα θέσουμε ως προτεραιότητα την επανισορρόπηση στην κατανομή των φορολογικών βαρών εισοδήματος από εργασία και κεφάλαιο.
Με την επιβολή φορολογίας καθαρού πλούτου και των μεγάλων κληρονομιών.
Οι απαλλαγές από τη ΝΔ στη φορολογία κεφαλαίου στερούν από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα για αξιοπρεπή μισθό και αποδυναμώνουν τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους. Αναγκαίου περισσότερο από κάθε άλλη φορά όπως φάνηκε από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση.
Δεν αρκεί για τους Σοσιαλιστές να αυτοπροσδιορίζονται ως μεταρρυθμιστές αν δεν εξηγούν πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές μειώνουν τις ανισότητες.
Η οικονομική πολιτική μας θα χαρακτηρίζεται από την κοινωνική της διάσταση όπως συναποφασίστηκε στη Σύνοδο του Πόρτο τον Μάιο του 2021.
Ότι θα δοθεί προτεραιότητα για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του ρόλου του κοινωνικού διαλόγου.
Ότι θα στηρίξουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων στην οικονομία της πλατφόρμας και της τηλεργασίας.
Για να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες αλλά και τη φτώχεια, δεν υπάρχει άλλο σημαντικό εργαλείο εκτός από την κυβέρνηση.
Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να αποφασίζει νόμους που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη δυνατότητα συσσώρευσης μεγάλων περιουσιών ή τη μεταβίβασή τους στις μελλοντικές γενεές.
Δεν υπάρχει άλλος θεσμός που να μπορεί να πραγματοποιήσει μια πολιτική αναδιανομής.
Το επιτελικό κράτος μπορεί να συνιστά μια θετική μεταρρύθμιση. Χρειάζονται όμως βελτιώσεις στο ζήτημα της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Για να αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα προϋποθέτει αποτελεσματική δημόσια.
Η Δημόσια Διοίκηση θα πρέπει να είναι αποτελεσματική και να λειτουργεί με αξιοκρατικά και όχι κομματικά/πελατειακά κριτήρια.
Ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης για γρήγορη έκδοση αποφάσεων.
Ότι θα μεριμνήσουμε για ενίσχυση των ανεξάρτητων θεσμών.
Σε συνεργασία με αντίστοιχες δυνάμεις στην Ευρώπη, να εργαστούμε για την αποκατάσταση του ρόλου της Πολιτικής και της Δημοκρατίας έναντι των αγορών.
Με αναγνώριση της ανάγκης για δημοσιονομική σταθερότητα, ισχυρότερο ρυθμιστικό ρόλο για το κράτος, αλλά και ενίσχυση των πολιτικών στήριξης όσων θίγονται από τις κρίσεις του καπιταλισμού.
Προκειμένου να εξανθρωπιστεί η παγκοσμιοποίηση και να θωρακιστεί η Δημοκρατία από τους κινδύνους που την απειλούν.
Αυτά πρέπει να είναι τα ιδεολογικά και προγραμματικά προτάγματα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ώστε να επιστρέψει ως πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ήρθε η ώρα οι πολίτες να φέρουν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ως πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή για να δώσει στη χώρα μια ασφαλή προοπτική σε ένα μεταβαλλόμενο και ασταθές γεωοικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο.