Η ουσιαστική διακύβευση των εκλογών της 21ης Μαΐου

ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 20-21 ΜΑΙΟΥ 2023

Την Κυριακή οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες προβληματισμένοι για τις πραγματικές επιδιώξεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που διεκδικούν κυβερνητική εντολή. Η ΝΔ δια του αρχηγού της απαξιώνει την εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου. Υποστηρίζει ότι ακόμη και αν τα αποτελέσματα διαμορφώσουν προϋποθέσεις κυβέρνησης συνεργασίας, θα προχωρήσει σε νέα εκλογική αναμέτρηση γιατί η υλοποίηση του προγράμματος της για τη χώρα προϋποθέτει σταθερή κυβέρνηση.  

Για τη ΝΔ σταθερή κυβέρνηση σημαίνει αυτοδύναμη, παρότι πουθενά στην Ευρώπη η σταθερότητα δεν ταυτίζεται με την αυτοδυναμία κανενός. Αυτό που πραγματικά επιθυμεί είναι η διατήρηση του «κολοβού» δικομματισμού που προέκυψε το 2019, εξαιτίας της αναξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να συνεχίσει να κυβερνά ανεξέλεγκτα και πελατειακά. 

Η χώρα τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί να προωθήσει πολλές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που η ΝΔ ως κυβέρνηση απέφυγε, για να διασφαλίσει ότι θα εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Να προωθήσει τον δίκαιο πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες και να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Πρέπει συνεπώς να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, πρόταση που το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει από το 2022, όχι απλά με υποχρεωτική κοστολόγηση των κομματικών προτάσεων. Με αξιολόγησή τους σε σχέση με τη συμβολή στον αναγκαίο διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας, στην αύξηση  απασχόλησης και στη μείωση ανισοτήτων. Να γίνεται μια εκ των προτέρων αξιολόγηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών των δημόσιων δαπανών και των φόρων του προϋπολογισμού και μια εκ των υστέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων ως προς την αποτελεσματικότητα τους.

Να ελέγχονται οι ολιγοπωλιακές συνθήκες στις αγορές που εξωθούν τις τιμές στα ύψη σε βάρος των καταναλωτών. Να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της όπως και αυτής των ανεξάρτητων Αρχών.

Να προχωρήσει η ουσιαστική ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και όχι να αντικατασταθεί η γραφειοκρατία των χαρτιών από την ψηφιακή γραφειοκρατία, με πιο χαρακτηριστικό σήμερα παράδειγμα τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Να προετοιμαστεί η κοινωνία για τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης στην απασχόληση, στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Την προηγούμενη δεκαετία πολλές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν ή εγκαταλείφθηκαν γιατί δεν υπήρχαν οι αναγκαίες συναινέσεις. Τώρα η ΝΔ, δια του αρχηγού της, απαξιώνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και τον πρόεδρό του. Αποκλείει την συνεργασία και ουδόλως επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις. Επιχειρεί σε συνθήκες πανικού την ανασύσταση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που διερράγη από τις πολλαπλές θεσμικές εκτροπές της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισε την απλή αναλογική, αλλά συμπεριφέρεται σαν ακυβέρνητο καράβι σε συνθήκες τρικυμίας. Στην αρχή μίλησε για κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, για κυβέρνηση ηττημένων ή ακόμη και ανοχής. Τώρα άνοιξε την πόρτα στην κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου συντελούνται κοσμογονικές γεωοικονομικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την συγκρότηση κυβέρνησης με στόχο τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Διακηρύσσει το σύνθημα «δικαιοσύνη παντού» όταν στη συγκυβέρνηση με τους εθνικιστές  Ανεξάρτητους Έλληνες έδειξε ότι πιστεύει σε μια δικαιοσύνη υποτακτική στην εκτελεστική εξουσία.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, έχοντας διδαχτεί, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα που κυβέρνησε μετά το 2009, τι σημαίνει η ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις, ζητά ισχυρή εντολή από τους πολίτες για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα της χώρας. Για να ακυρωθεί ο «κολοβός» δικομματισμός. Για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της πολιτικής στη συνείδηση των πολιτών. Για να επιτευχθούν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, ώστε να προχωρήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας σε ένα σύγχρονο κράτος με κοινωνική δικαιοσύνη.